Aljohina je bila septembra obsojena na enoletno omejitev gibanja zaradi protestiranja v podporo zaprtemu kritiku Kremlja Alekseju Navalnemu, vendar so aprila oblasti njeno kazen spremenile v zaporno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V intervjuju je opisala, kako se je preoblekla v kurirja, da bi se izognila moskovski policiji, ki jo je zasledovala. Prav tako se je odrekla svojemu mobilnemu telefonu, da je ne bi mogli izslediti. Nato jo je prijatelj odpeljal do beloruske meje, teden dni pozneje pa ji je po več poskusih uspelo prečkati mejo z Litvo.

Njena partnerica in kolegica iz skupine Pussy Riot Ljuša Štein je medtem na Twitterju objavila fotografijo Aljohine, oblečene v zeleno uniformo dostavljavcev in z nahrbtnikom za dostavo hrane. Zapisala je, da Aljohina ni pobegnila iz Rusije, ampak se je odpravila na turnejo za zbiranje denarja za Ukrajino, ki se bo začela s koncertom 12. maja v Berlinu.

Šteinova, sicer občinska namestnica v Moskvi, je bila zaradi protestiranja v podporo Navalnemu prav tako obsojena na omejitev gibanja, vendar je aprila pobegnila iz Rusije in nato objavila videoposnetek, kako si je je odrezala elektronsko zapestnico. Po poročanju New York Timesa naj bi se pri svojem pobegu prav tako našemila v kurirja.

Aljohina je sicer že dve leti preživela v zaporu, ker je leta 2012 sodelovala pri protestnem nastopu skupine v moskovski katedrali Kristusa Odrešenika.