Robert Otorepec je povedal, da bo med razstavljavci tudi nekaj tujih, in sicer iz Italije, Avstrije, Madžarske in Hrvaške. Izrazil je tudi upanje, da se po dveh letih ponovno začenja sejemska dejavnost, kakršna je bila pred izbruhom epidemije.

Vodja sejma Agritech Renata Košenina je dejala, da bo sejem v šestih sejemskih dvoranah potekal od 9. do 13. marca in bo zapolnjen do zadnjega kotička. Agritech, ki je največji sejem kmetijske in gozdarske mehanizacije v Sloveniji, se letos širi tudi na prehranska dopolnila. Prav tako se širi tudi področje opreme za hlev skupaj s pnevmatikami za kmetijske stroje, mesarsko opremo, stroje za predelavo hrane in hladilnice.

Na vinogradnike niso pozabili

Organizatorji sejma niso pozabili na vinogradnike, ki se bodo lahko seznanili z novimi stroji in opremo za vinogradništvo. Po besedah Košenine bo Agritech nudil tudi izobraževanje in nove investicije za najbolj zahtevne in izkušene kmetovalce ter gozdarje. Mlajšim generacijam pa bodo na sejmu predstavili nove tehnologije.

V okviru sejma bodo pripravili okroglo mizo na temo inovativnosti v kmetijstvu, v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije in Zvezo lastnikov gozdov pa bo organiziran tematski dan za lastnike gozdov. Podpisali bodo tudi odprto pismo civilnih družb na temo kodeksa o obisku v naravi v luči nedopustnih motoriziranih vdorov v slovenske gozdove.

Čebelarji se vračajo na sejem ApiSlovenija

45. sejem ApiSlovenija bo na celjskem sejmišču potekal 12. in 13. marca. Kot je povedala vodja tega sejma Špela Peras, je tradicionalno mednarodno srečanje čebelarjev ApiSlovenija eden izmed najpomembnejših čebelarskih dogodkov v regiji, čemu priča dejstvo, da tradicionalno poteka več kot 40 let, mednarodna čebelarska javnost pa ga je v tem času popolnoma posvojila.

Na sejmu bo ponovno na voljo pestra izbira domačih in tujih materialov in opreme za čebelarje. V okviru sejma bo potekala tudi slavnostna zasaditev medovite rastline pred upravno stavbo Celjskega sejma, s čimer želi Čebelarska zveza Slovenije še dodatno ozaveščati o projektu sajenja medovitih rastlin, ki v obdobju 2022-2030 predvideva zasaditev dveh milijonov tovrstnih rastlin.

Kot vsa leta prej bo tudi letos čebelarska zveza pripravila zanimiva in aktualna predavanja o dobrih čebelarskih praksah in odgovornemu čebelarjenju.