Ekonomisti so po pisanju nemške tiskovne agencije dpa za december napovedovali 0,4-odstotno mesečno krepitev. Je pa Destatis navzgor popravil podatke za november. Če je najprej poročal o 0,2-odstotnem padcu industrijske proizvodnje glede na oktober, se je ta zdaj po novih ocenah povečala za 0,3 odstotka. Medletno je decembrska 4,1-odstotna krepitev sledila 2,2-odstotnem padcu v novembru.

Nemški statistiki sicer pod industrijsko proizvodnjo vštevajo tudi dejavnost v energetiki in gradbeništvu. Ob neupoštevanju teh dveh sektorjev je bila proizvodnja decembra glede na november višja za 1,2 odstotka, in to je, kot je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal analitik pri ING Bank Carsten Brzeski, dejansko dober rezultat. V celotnem 2021 se je medtem industrijska proizvodnja povečala za tri odstotke, a je bila še vedno za 5,5 odstotka manjša kot v predkoronskem 2019.

Kot pravi Brzeski, je kljub nekaterim spodbudnim znakom nemška industrija, ki je močno izvozno usmerjena in globalno vpeta, še vedno v primežu zamaškov v dobavnih verigah. Knjige naročil so tako polne, a podjetja zaradi pomanjkanja delov in surovin ter visokih cen inputov povpraševanje težko dohajajo.

Inštitut IfW iz Kiela je te dni ocenil, da so težave v oskrbnih verigah nemško industrijo lani stale okoli 70 milijard evrov, to pa je tudi pomemben razlog, da se nemško gospodarstvo ob 2,8-odstotni rasti v 2021 še ni vrnilo na predkoronsko raven.

Ifo: Nemška podjetja načrtujejo nadaljnji dvig cen

Nemška podjetja v veliki meri napovedujejo nadaljnje dražitve svojih izdelkov, kaže najnovejša raziskava münchenskega inštituta Ifo. Indeks, ki meri cenovna pričakovanja v naslednjih mesecih, je bil namreč na rekordni ravni. V Ifu v luči tega pričakujejo, da bo inflacija nad štirimi odstotki ostala še kar nekaj časa.

V naslednjih treh mesecih nadaljnjo rast cen v najnovejši raziskavi münchenskega inštituta Ifo napoveduje 46 odstotnih točk več podjetij, kot jih načrtuje znižanje. Indeks je tako dosegel 1,3 odstotne točke višjo vrednost kot lani decembra.

»Podjetja povečane stroške energije in sestavnih delov valijo na svoje stranke. Ti dvigi cen se bodo prenesli v cene za porabnike,« je povedal vodja oddelka za gospodarske napovedi pri Ifu Timo Wollmershäuser.

»Stopnje letne inflacije bodo tako še nekaj časa ostale nad štirimi odstotki,« napoveduje Wollmershäuser. V Ifu so tudi zaradi tega oceno letošnje inflacije dvignili s 3,3 odstotka na štiri odstotke. Januarja je bila nemška inflacija na letni ravni pri 4,9 odstotka, kar je bilo sicer 0,4 odstotne točke manj kot decembra lani in po juniju lani tudi prvo znižanje letne inflacije glede na podatek iz meseca prej.

Nadaljnje dvige cen napovedujejo v skoraj vseh sektorjih gospodarstva. Še posebej visok je delež podjetij, ki pričakuje dodatne podražitve, v trgovini na debelo (nekaj nad 60 odstotkov). Sledita trgovina na drobno (skoraj 58 odstotkov) in predelovalna industrija (blizu 56 odstotkov). V storitvenem sektorju je delež pri skoraj 42 odstotkih, v gradbeništvu pa pri nekaj nad 41 odstotkih.