Mikaela Shiffrin je na drugem veleslalomu svetovnega pokala v alpskem smučanju v dveh dneh v Courchevelu plačala davek utrujenosti, saj je od štirinajstih tekem v olimpijski sezoni tekmovala kar na dvanajstih (največ med vsemi). Američanka je sicer zasedla drugo mesto, kar pa je bilo po prepričljivi torkovi zmagi vendarle presenečenje. Najboljšo alpsko smučarko sveta je premagala Sara Hector, ki je bila najhitrejša po prvi progi, na drugi pa potrdila zmago s tretjim časom. Prvič v sezoni se je na zmagovalni oder prebila najboljša veleslalomistka minule zime Marta Bassino, ki je na prvih dveh veleslalomih sezone odstopila.

Meta Hrovat hitra, a ne v cilju

Slovenske alpske smučarke so na predbožični tekmi dosegle najslabšo uvrstitev v tej zimi. Med dobitnice točk se je uvrstila le Andreja Slokar, ki je zasedla 24. mesto. Ana Bucik (25. po prvi progi) in Meta Hrovat (deseta) sta odstopili na drugi progi, Neja Dvornik pa je bila prepočasna, da bi se drugič v dveh dneh uvrstila med najboljšo trideseterico. Novi, drugi odstop v dveh dneh, bo obžalovala Meta Hrovat, ki je imela na drugi progi dobre vmesne čase, s katerimi bi lahko vsaj izenačila uvrstitev iz Söldna, ko je zasedla šesto mesto.

»V Curchevelu rezultatsko nisem bila najbolj uspešna. Tudi moje smučanje ni bilo najboljše, sem pa vsaj včeraj na prvi progi sestavila solidne tri sekcije od štirih. Na žalost pa sem v strmini izgubila preveč časa. Lahko rečem, da sem se zelo trudila, ampak ta dva dneva enostavno nista bila moja. Težko mi je, a porazi so sestavni del športa. Sedaj gremo trenirat in se čim bolje pripraviti na naslednje tekme,« je strnila vtis Andreja Slokar, najsvetlejša luč slovenskega alpskega smučanja v olimpijski sezoni.

Ni časa za odhod domov

»Neverjetno, kako se je razpletlo. Lani sem bila na prvem veleslalomu v Courchevelu druga, na drugem pa sem krepko pokvarila uvrstitev. Včeraj sem si rekla, da se kaj takšnega kot lani ne sme ponoviti, saj še nikoli nisem bila v tako dobri formi. Ko sem po prvi progi vodila, sem si rekla, da se ne smem ustrašiti izziva. Prvič sem se znašla v takšnem položaju, zato sem nase zelo ponosna,« je sijala od zadovoljstva Sara Hector. »Premalo je časa, da bi se za božič odpravila domov. Čakajo nas pomembne tekme, zato bomo z reprezentantkami praznik praznovale v Italiji, zraven pa trenirali. Želim si, da bi bili prihajajoči dnevi čimbolj mirni,« je pojasnila Švedinja.

Mikaela Shiffrin je športno priznala poraz: »Drugi veleslalom je bil povsem drugačen kot prvi. Smučina je bila precej bolj nemirna, težko si našel prave občutke. Zase lahko rečem, da sem ponosna na drugo mesto, hkrati pa iz srca čestitam Sari, ki si je zaslužila zmago.« Trofejna Američanka je po tekmi priznala, da je zelo utrujena, a se zaveda, da sta pred njo dva izjemno zahtevna tedna s kopico tekem svetovnega pokala. »Moram zdržati še ta tempo. Res je, da potrebujem počitek, a tudi trening. Vem pa tudi, da bom imela januarja dovolj časa, da se se spočijem,« je zaključila zmagovalka 72 tekem svetovnega pokala.

Nadaljevanja v Lienzu

Marta Bassino je priznala, da ji je padel velik kamen od srca. »Po dveh zaporednih odstopih mi je bilo zelo težko pri srcu. Tekma je bila zelo zahtevna. Prepričana sem, da sem dobila potrebno dozo samozavesti za nadaljevanje sezone. Komaj čakam naslednje preizkušnje,« je povedala veleslalomska specialistka. Zanimivo je, da je bila Marta Bassino včeraj edina Italijanka s točkami svetovnega pokala. Tudi največja alpska smučarska velesila Avstrija se v Courchevelu ni bahala z najvišjimi uvrstitvami. Na sedmem mestu je bila najboljša Ramona Siebenhofer, ki je nasmejana povedala: »Veleslalomske uvrstitve med najboljšo deseterico so zame odlične, dosegla sem dve v dveh dneh. Zadovoljna, pomirjena in nasmejana se odpravljam na božično večerjo.«

Svetovni pokal v alpskem smučanju se bo v tehničnih disciplinah nadaljeval takoj po božičnih praznikih. V torek, 28. decembra, bo v Lienzu tretji veleslalom v nizu, dan kasneje pa bo v avstrijskih Dolomitih še slalom.