Podjetje Kronoterm, bronasta gazela 2013, s svojimi inovacijami postavlja trende na področju visokotehnoloških naprav za varčno in okolju prijazno ogrevanje ter hlajenje. Pred dvema letoma so s toplotno črpalko adapt postavili temelj za izjemno učinkovite, tihe in vizualno dovršene toplotne črpalke, z novo toplotno črpalko versi pa želijo okolju prijazne naprave s številnimi možnostmi uporabe približati širšim množicam, pove direktor Kronoterma Bogdan Kronovšek.

Kakšne so lastnosti in prednosti vaše nove toplotne črpalke versi?

S predstavitvijo zelo uspešne rešitve ogrevanja in hlajenja toplotne črpalke adapt je prišlo čedalje več zahtev in želja po podobni rešitvi manjših dimenzij in moči z bolj fleksibilno uporabo oziroma vgradnjo. To so bili glavni motivi pri razvoju toplotne črpalke versi, ki je kompaktna, izredno učinkovita in kar 40-krat tišja od evropskih zahtev za tovrstne naprave. Njena glavna prednost je, da jo je mogoče vgraditi v stavbo ali zunaj nje.

Kaj inovativna toplotna črpalka pomeni za poslovanje na slovenskem in tujih trgih?

S črpalko versi osvajamo nova področja in tržne niše, kjer do sedaj toplotne črpalke niso bile prisotne ali pa ni bilo primernih izvedb. Ravno zaradi področja uporabe in moči je mogoče toplotno črpalko vgraditi v več milijonov stavb in stanovanj v Evropi, potrebnih prenove ogrevalnega sistema. Rešitev smo razvili za severnoevropske države, predvsem za nizozemski trg, kjer so se pred dvema letoma odločili za prenehanje uporabe zemeljskega plina za ogrevanje. V Avstriji in Švici pa imajo stroge zahteve glede hrupa, zaradi česar so naše naprave zelo primerne za uporabo.

Vaše toplotne črpalke so rezultat lastnega razvoja. Koliko sicer vlagate v raziskave in razvoj?

V Kronotermu imamo razvoj zapisan v genih. Zato imamo izjemno nadarjeno in strokovno podkovano razvojno ekipo, ki predstavlja skoraj 25 odstotkov vseh zaposlenih. Nenehno vlagamo v opremo, orodja, izobraževanja in kader. Stalne izboljšave so ključ do napredka, pa naj bo to pri produktih, procesih, odnosih ali osebni rasti. Zato nas to žene, da poskušamo biti vsak dan vsaj malo boljši, kot smo bili včeraj.

Kako pa je s proizvodnjo?

Vse naše toplotne črpalke so proizvedene pri nas, v Braslovčah. Za vse kovinske in plastične dele, elektroniko in kabelske sete imamo slovenske dobavitelje, nekateri od njih proizvajajo le za Kronoterm. Določene dele, denimo kompresorje ventilatorje in toplotne prenosnike, kupujemo od tujih dobaviteljev, saj je v svetu le nekaj proizvajalcev. Po številu dobaviteljev je zagotovo večina iz Slovenije, malo zato, ker smo lokalpatrioti, pa tudi zaradi hitrosti dobave, ki je v razvoju zaradi nenehnih sprememb pomemben dejavnik.

Kolikšen delež toplotnih črpalk odpade na zasebne in koliko na poslovne uporabnike?

Prevladujejo toplotne črpalke za hišni segment, v zadnjih letih pa se veča tudi delež komercialnih in industrijskih rešitev. Z našimi napravami ogrevamo in hladimo veliko turističnih objektov, kot so kampi, hoteli, velnesi, industrijske hale, tudi vinske kleti ter rastlinjake. Enega izmed trenutno večjih projektov imamo v mestu Šal'a na Slovaškem, kjer bodo naše toplotne črpalke zagotavljale toploto za obstoječi sistem daljinskega ogrevanja celotnega mesta.

Koliko izdelkov prodate doma in koliko na tujem, kateri so vaši največji trgi in kakšni so vaši prihodnji izvozni načrti?

Izredno ponosni in zadovoljni smo, da vse več toplotnih črpalk izvozimo na tuje trge. Tuji trg predstavlja tako že 60 odstotkov, preostalih 40 odstotkov predstavljajo domači kupci. Naši največji in hkrati najpomembnejši trgi so Italija, Avstrija, Švica in Francija. V zadnjem letu smo predvsem močno povečali tržni delež na italijanskem trgu. V prihodnosti želimo delež izvoza še okrepiti. Zavedamo se, da smo v segmentu toplotnih črpalk globalno med manjšimi igralci, kar pa nikakor ni slabost, saj se lahko tako bolj specializiramo za določeno področje oziroma specifičen produkt.

Vaše toplotne črpalke so večkrat nagrajene, tudi letos ste prejeli nacionalno priznanje za inovacijo.

Že drugo leto zapored smo prejeli zlato in srebrno priznanje za inovacijo na regionalnem in nacionalnem izboru. Lansko leto za toplotno črpalko adapt, letos za toplotno črpalko booster WPB. Izredno veseli in ponosni smo vsakokrat, ko dobimo kakšno nagrado ali priznanje. Pa naj bo to priznanje stroke ali javnosti. To je vsekakor potrditev, da smo na dobri poti, da delamo kakovostno in imamo inovativne rešitve, s katerimi ne nazadnje vplivamo za celotno družbo ter tudi okolje.

Kakšni so bili lanski poslovni rezultati v primerjavi z letom prej in ali je koronska kriza kakor koli vplivala na vaše poslovanje?

Koronska kriza je dodobra premešala poslovanje in povzročila kar precejšnje spremembe na vseh področjih gospodarstva in življenja nasploh. Veseli smo, da situacija na naše podjetje, vsaj kar zadeva prodajne rezultate, ni imela velikega vpliva. Celo nasprotno, v tem letu smo dosegli odlično rast prodaje tako na domačem kot tujem trgu. Zaradi epidemije in predvsem zapiranja transportnih poti ter manka surovin na trgu pa je že skoraj leto dni motena dobava različnih materialov naših dobaviteljev. Posledično se žal podaljšujejo naši dobavni roki. Kar pomeni tudi izgubo določenih poslovnih priložnosti. Sicer smo se na razmere na trgu hitro prilagodili in kolikor se je dalo ukrepali. Nenehno se trudimo zagotoviti surovine in v najkrajšem možnem času oskrbeti naše stranke z okolju prijaznimi toplotnimi črpalkami.

Kaj kažejo letošnji rezultati in kakšen bo po pričakovanjih letošnji izid?

Letošnji poslovni rezultati so med najboljšimi v zgodovini podjetja kljub krizi, ki jo je prinesla epidemija koronavirusa. Ob koncu leta pričakujemo 17-odstotno poslovno rast v primerjavi s preteklim letom. Naj ob tem poudarim, da smo tudi število zaposlenih v tem letu povečali za podoben odstotek v primerjavi z letom 2020.