Poleg Dornbirna je Feldkirch drugo največje mesto na Vorarlberškem, prav tam je tudi najbolj zahodna točka Avstrije, in sicer na reki Ren, na tromeji med Avstrijo, Švico in Liechtensteinom. Feldkirch je dobil mestne pravice leta 1218, torej dve leti pred našo Ljubljano, potem ko je Hugo von Monfort dal postaviti grad, ki je še vedno glavna znamenitost mesta. To je grad Schattenburg, v katerem je danes muzej lokalne zgodovine, ki je od novembra do marca med torkom in soboto odprt od 13.30 do 16. ure, ob praznikih in nedeljah pa od 11. do 16. ure.

Muzej je zelo prijazen do otrok in družin, saj ponuja številne možnosti za informativno in ustvarjalno odkrivanje muzejskih sob na gradu skupaj z družinskim vodnikom. To nedeljo popoldne boste tako lahko odkrivali skrivališča za zaklade, dragocenosti in stare dokumente, sicer pa bodo v adventnem času poleg zabavnih igric za otroke ponudili še branje najrazličnejših zgodbic in petje božičnih pesmi.

Bogato obložena tržnica in smučarka Liensbergerjeva

Poleg muzeja je na gradu tudi restavracija, v kateri je poslastica prav poseben, kar 30 centimetrov velik schattenburški zrezek, za katerega boste s solato in prilogo plačali 16 evrov. Če se boste v času kosila znašli v središču mesta, se lahko ustavite v družinski restavraciji Dogana, kjer vas bo trihodni meni stal 13 evrov.

Vas mika piščančji zrezek na žaru s pečenimi paradižniki, zeliščnim maslom ter pečenim krompirjem s peteršiljem? To vas bo v restavraciji Flax stalo 9 evrov, za dodatnih 1,5 evra dobite juho, za nadaljnjih 1,5 evra sladico, pa tudi kava vas bo stala toliko – 1,5 evra. Ko smo že pri hrani – ob torkih in sobotah je v središču mesta že od 13. stoletja kmečka tržnica, ponudba pa obsega sveže sladkovodne ribe, sir iz Bregenškega gozda, zelenjavo, sadje, slanino, testenine, kis, olje, rože in še veliko več z okoliških kmetij, pa tudi dobrote iz Italije in Francije.

Med sprehodom po mestnem središču boste sicer prej spomladi in poleti kot pa v tem času lahko srečali Katharino Liensberger. Saj jo poznate, to je tista avstrijska alpska smučarka svetovnega pokala, ki je specializirana za tehnične discipline slaloma in veleslaloma. Med številnimi drugimi znamenitimi sedanjimi in nekdanjimi meščankami in meščani omenimo le še dva: slikarja Wolfa Huberja s prehoda iz 15. v 16. stoletje, vodilnega člana podonavske šole, in Georga Joachima Rheticusa, matematika, astronoma, kartografa, izdelovalca navigacijskih instrumentov, zdravnika in učitelja, ki je znan predvsem po svojih trigonometričnih tabelah in kot edini učenec slavnega Nikolaja Kopernika.

Z nočnim čuvajem na ogled mestnega jedra

Če boste v Feldkirchu pozno popoldne, se vam splača oditi ob 18. uri do glavnega vhoda v Montforthaus, od koder vas bodo vodniki, oblečeni v nekdanje nočne čuvaje, popeljali na večerni ogled mestnega jedra. Verjemite, da vam nihče ne bi znal povedati toliko zgodb in zgodovinskih zanimivosti, zavitih v napete, pa tudi smešne pripovedi. Sprehodili se boste mimo gotske katedrale sv. Nikolaja, pa mimo palače Liechtenstein, nekdanje poslovne stavbe za princa Johanna Adama Andreasa Liechtensteinskega, kjer so danes razstavni prostor, knjižnica in arhiv.

Sprehod po mestu vas bo nato vodil po ulicah Schlossgraben, Hirschgraben in St. Leonhardsplatz, ki so v 13. stoletju uokvirjale mestno obzidje. Takrat, ko je bil namreč Feldkirch obdan z mestnim obzidjem in mestnim jarkom, je bilo mogoče vstopiti v mesto le skozi ena od njegovih štirih vrat, od katerih sta ohranjena le še dva vhoda, ob njiju pa šestnadstropni stolp Churer Tor.

Obzidje je nekoč obdajalo vse staro mestno jedro. Feldkirch je bil dobro varovan, za zidovi mogočnega obrambnega zidu so se ljudje počutili varne. Zvečer so vrata, ki so vodila v mesto, zaprli in jih odprli šele ob zori, takrat ko so prišli trgovci s soljo iz Tirolske. Od tistega srednjeveškega zidu ni ostalo veliko.

Ena od znamenitosti je vsekakor tudi Katzenturm, osemnadstropni okrogli obrambni stolp, ki je bil zgrajen leta 1507 kot del mestnega obzidja. Samo staro mesto je bilo zgrajeno v obliki geometrijske mreže in je od približno leta 1500, ko so obnovili obzidje, ostalo vse do danes praktično nespremenjeno.

Poleg številnih zanimivosti je pri Feldkirchu tudi Park divjih živali. Na sprehodu po gozdu si lahko v naravnem okolju ogledate različne vrste živali, predvsem tistih, ki živijo na tem območju Avstrije, od gamsov pa do volkov. Lahko pa se odpravite tudi na učno gozdno pot, ob kateri je več kot 70 tabel, s pomočjo katerih boste lahko veliko izvedeli tako o rastlinah in živalih tega območja kot tudi o naravi, podnebju in še marsičem. Park divjih živali je odprt vse leto 24 ur na dan, vstop pa je brezplačen.