Prihodki Microsofta, ki so jih analitiki Wall Streeta pričakovali za manj kot 44 milijard dolarjev, so v tretjem četrtletju narasli najhitreje od leta 2018. Pričakovanja glede dobička so se gibala okoli 2,07 dolarja na delnico, bilo pa ga je za 2,27 dolarja na delnico.

Delnice Microsofta so se v podaljšanem borznem trgovanju po objavi poslovnih rezultatov v torek zvečer podražile za dva odstotka na 316,30 dolarja.

Microsoftov segment inteligentnega oblaka, ki med drugim zajema Azure, GitHub, SQL Server, System Center, Visual Studio in Windows Server, je v tretjem četrtletju pridelal 16,96 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 31 odstotkov več kot v tretjem četrtletju lani.

Segment produktivnosti in poslovnih procesov, kamor sodijo Dynamics, LinkedIn in Office, je od lani povečal prihodke za 22 odstotkov na 15,04 milijarde dolarjev.

Segment osebnih računalnikov, ki vključuje Windows, računalnike in druge naprave, igre in oglaševanje na internetu z iskalnikom, pa je ustvaril 13,31 milijarde dolarjev prihodkov oz. 12 odstotkov več kot lani.

Prodaja osebnih računalnikov je narasla le za odstotek, prodaja operacijskega sistema Windows računalniškim podjetjem pa za deset odstotkov.

V zadnjem četrtletju letos podjetje pričakuje do 51,05 milijarde dolarjev prihodkov, kar je več od pričakovanj Wall Streeta.