V projektu Gazela, ki letos poteka že 21. leto, bo to jubilejna dvajseta razglasitev najboljših podjetij, ki se odlikujejo z visoko rastjo, inovativnostjo, razvojno usmerjenostjo, trajnostjo in družbeno odgovornostjo, obenem pa so drzna in prodorna. Lani razglasitve najboljših med najhitreje rastočimi prvič v dvajsetletni zgodovini projekta zaradi covidnih razmer ni bilo, prav tako je umanjkalo načrtovano odprtje obeležja v počastitev zlatih gazel v Tehnološkem parku Ljubljana. Družba Dnevnik je zamujeno nadomestila v letošnjem letu tako z odprtjem digitalnega obeležja kot z jubilejnim dvajsetim izborom Slovenska gazela, v katerem je pod žaromete spet postavila šest regijskih gazel – najboljših najhitreje rastočih podjetij iz šestih slovenskih regij.

Kdo so finalisti letošnjega izbora

Podjetje Pišek – Vitli Krpan, gazela savinjsko-zasavske regije, je med prvimi začelo proizvajati gozdarske prikolice, danes pa je z največjim tržnim deležem evropski voditelj v razvoju in proizvodnji gozdarskih vitlov. V osrednjeslovenski regiji je bilo za gazelo razglašeno podjetje EKWB, ki je že desetletje številka ena na svetu na področju razvoja in proizvodnje komponent za sisteme vodnega hlajenja zmogljivih računalnikov po meri. Koroško podjetje MG Rohr, specializirano za proizvodnjo in predelavo brezšivnih cevi, ki dela za zahtevne naročnike, kot sta Daimler Benz in Akrapovič, je postalo podravsko-pomurska gazela. Trebanjski REM, že četrtič gazela dolenjsko-posavske regije in srebrna gazela, slovensko gradbeništvo postavlja na mednarodni radar. Dvajset let razvoja lastnega modela ga uvršča v vrh evropskih proizvajalcev modularne gradnje. Gazela gorenjske regije Marmor Hotavlje je svetovni voditelj v nišnem luksuznem segmentu opreme jaht. Podjetje Ensol 360, primorsko-notranjska gazela, pa se je razvilo v globalnega voditelja v niši večnivojskih karting stez.

Hibridna prireditev z neposrednim prenosom

Kdo bo nosilec najžlahtnejšega priznanja slovenska gazela 2021, bomo izvedeli na razglasitvi najboljših med najhitreje rastočimi, ki bo v Narodni galeriji času primerno zaradi varnostnih ukrepov potekala hibridno za manjše število udeležencev in bo digitalno segla po vsej Sloveniji in celo do svetovne razstave Expo v Dubaju. Nominiranci za slovensko gazelo 2021 bodo predstavljeni v filmu, ki si ga bodo gostje premierno ogledali na dogodku, v katerem so zbrani tudi misli ob dvajsetletnici projekta in utrinki z odprtja obeležja zlatim gazelam v Tehnološkem parku Ljubljana. Temu bo sledila slovesna podelitev priznanj. Najvišje priznanje, zlato gazelo 2021, bo zmagovalnemu podjetju izročil predsednik republike Borut Pahor. Prireditev si lahko v neposrednem prenosu ogledate na tem mestu.

Neposredni prenos prireditve s pričetkom ob 17.30.