Vystrcil je pojasnil, da je za informacijo o Zemanovem zdravstvenem stanju vprašal prejšnji teden, pismo zdravnikov vojaške univerzitetne bolnišnice, kjer zdravijo predsednika, pa je dobil danes zjutraj.

»Vojaška univerzitetna bolnišnica ocenjuje, da predsednik Miloš Zeman ni sposoben opravljati svojih dolžnosti zaradi svojega zdravstvenega stanja,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal predsednik zgornjega doma češkega parlamenta.

Zemana so v bolnišnico odpeljali 10. oktobra, dan po parlamentarnih volitvah v državi. Po poročanju čeških medijev ima Zeman hude težave z jetri. V njegovi ekipi pa na drugi strani o njegovem zdravstvenem stanju močijo.

Težava pa je nastala, ker bi moral Zeman po volitvah podeliti mandatarstvo za sestavo nove vlade. To naj bi prejel Petr Fiala iz opozicijskega bloka Zavezništvo Skupaj, ki ga sestavljajo Fialova Demokratska državljanska stranka (ODS), desnosredinska stranka TOP 09 in sredinski krščanski demokrati (KDU-ČSL). Zavezništvo je na volitvah za las premagalo populistično stranko Ano pod vodstvom sedanjega premierja Andreja Babiša, skupaj s še dvema sredinskima strankama pa bodo v 200-članskem parlamentu lahko imeli 108 sedežev in s tem prevzeli vladno koalicijo.

Kot je še povedal Vystrcil, je »glede na naravo bolezni dolgoročna prognoza (Zemanovega) zdravstvenega stanja zelo nejasna«. »Možnosti, da bo še lahko opravljal svoje dolžnosti v naslednjih tednih, so malo verjetne,« je glede na pismo zdravnikov še povedal Vystrcil. Zato je zdaj po njegovem mnenju čas, »da se sproži postopek po 66. členu ustave«.

Ta člen omogoča parlamentu, da z glasovanjem predsednika razglasi za nesposobnega opravljanja dolžnosti. Predsednikove pristojnosti bi nato prevzela predsednik vlade v odhajanju in predsednik novega sklica spodnjega doma parlamenta, ki bi nato podelil mandat za sestavo nove vlade.

Zeman je sicer prejšnji teden še sklical ustanovno zasedanje novega sklica parlamenta za 8. november.