Pandorini dokumenti so »pobegnili« iz 14 registracijskih družb z vsega sveta, ki v davčnih oazah ustanavljajo in upravljajo slamnata podjetja za stranke, katerih namen je prikriti svoje posle ali premoženje. Novinarji so razkrili posle okoli 130 milijarderjev iz Rusije, ZDA, Turčije in drugih držav, 35 sedanjih in nekdanjih svetovnih voditeljev ter več kot 330 politikov in javnih funkcionarjev. Med drugim so razkrili poslovanje češkega premierja Andreja Babiša, ki je prek slamnatih podjetij postal lastnik 16 nepremičnin v francoskem mestu Mougins, vključno z dvorcem Bigaud in več zemljišči. Leta 2010 so Babiš in z njim povezana podjetja kupili še več posestev v okolici dvorca, vključno z dvonadstropno vilo z bazenom in garažo.

Nepremičnine so prek davčnih oaz kupovali tudi jordanski kralj Abdulah II. ter nekdanji britanski premier Tony Blair in njegova žena Cherie. Blairova sta od družine bahrajnskega ministra za turizem kupila razkošno hišo v Londonu, ki jo je ta imela v lasti prek podjetja v davčni oazi. Prihranila sta okoli 345.000 evrov davka na nepremičnine. Po oceni Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj je bilo lani v podjetjih iz davčnih oaz skritih vsaj nekaj manj kot 10.000 milijard evrov premoženja. Pri nas v preiskavi sodeluje portal Oštro, kjer obljubljajo razkritja poslov slovenskih športnikov, podjetnikov, osumljencev gospodarskega kriminala in ubežnikov pred slovenskimi sodišči.

Babiš zanika navedbe iz Pandorinih dokumentov

Češki premier Andrej Babiš je zanikal navedbe iz tako imenovanih. Pandorinih dokumentov, da naj bi prek slamnatih podjetij kupil več nepremičnin na francoski Azurni obali.

Nova svetovna preiskava mednarodnega konzorcija preiskovalnih novinarjev (ICIJ) in partnerjev, tudi slovenskega portala Oštro, je namreč razkrila, da je Babiš julija 2009 najel panamsko odvetniško pisarno Alcogal, ki je zanj ustanovila dve slamnati podjetji - eno na Britanskih Deviških otokih in drugo v ameriškemu Washingtonu. Novembra 2009 je v podjetje na Britanskih Deviških otokih vložil 19 milijonov evrov, ki so se nato prek washingtonskega podjetja stekla v njegovo hčerinsko podjetje v Monaku. To je z denarjem kupilo 16 nepremičnin v francoskem mestu Mougins, kažejo razkriti dokumenti.

Češki premier je očitke zavrnil kot »poskus vplivanja na rezultat parlamentarnih volitev«, ki bodo potekale v petek in soboto. Zatrdil je, da ni storil nič nezakonitega in nič slabega, poročajo tuje tiskovne agencije. »Denar je bil vzet iz češke banke, bil je obdavčen,« je v predvolilnem soočenju na televiziji CNN Prima News povedal Babiš in poudaril, da gre za afero iz leta 2009. Čas objave pa je zelo zanimiv,« je dodal.

Predstavniki opozicijskih strank so od premierja zahtevali pojasnila, dokazila o transakcijah in o tem, da je bil denar obdavčen. Češka policija pa je na Twitterju sporočila, da bo nacionalni urad za boj proti organiziranemu kriminalu preiskal navedbe medijev, tako glede premierja kot vseh drugih čeških državljanov, ki so omenjeni v Pandorinih dokumentih.

Babiševi populistični stranki Ano se sicer na volitvah ta teden obeta zmaga. Glede na anketo inštituta STEM naj bi prejela 27,3 odstotka glasov. Sledita opozicijsko zavezništvo Spolu (Skupaj) z 21,4-odstotno podporo in Pirati/STAN, ki jih podpira 17,4 odstotka vprašanih.

Navedbe zavrnili tudi v Kremlju in na jordanskem dvoru

Pandorini dokumenti razkrivajo tudi nezakonite posle ljudi, povezanih z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Rusinja Svetlana Krivonogih, ki naj bi imela s Putinom otroka, naj bi prek slamnatega podjetja pridobila štiri milijone dolarjev vredno nepremičnino v Monaku.

»To je samo niz neutemeljenih trditev,« je tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov povedal glede medijskih razkritij. »Ničesar nismo videli glede skritega bogastva v Putinovem ožjem krogu,« je dejal.

Tudi jordanski kralj Abdulah II. je zanikal navedbe medijev, da je za nakup luksuznih nepremičnin v tujini uporabil javna sredstva. Poudaril je, da te nepremičnine niso skrivnost. Mediji so poročali, da je jordanski kralj med letoma 2003 in 2017, prek podjetij v davčnih oazah kupil 14 luksuznih nepremičnin v ZDA in Veliki Britaniji. Vredna so 106 milijonov dolarjev.

V Bruslju poudarjajo odločenost v boju proti davčnim utajam, omemb politikov pa ne komentirajo

V Evropski komisiji poudarjajo odločenost boriti se proti davčnim utajam. »Utaja davkov je vprašanje, proti kateremu smo se odločeni boriti. Za nas je stvar pravičnosti, da ljudje plačujejo davke,« je povedala govorka komisije Dana Spinant. Po njenih besedah je pošteno, da vsi plačujejo davke, še zlasti v teh težkih časih za proračun, ko ljudje na vseh ravneh nosijo stroške obsežne globalne zdravstvene in ekonomske krize.

Pri komisiji sicer niso želeli komentirati omembe ciprskega predsednika Nikosa Anastasiadesa v omenjenih dokumentih. Njegovo ime se je namreč pojavilo v povezavi z njegovo odvetniško družbo, ki naj bi pomagala zakrivati lastništvo podjetij v davčnih oazah za ruske milijonarje.

Prav tako se niso želeli opredeliti do primera bivšega evropskega komisarja za zdravje z Malte Johna Dallija, ki je leta 2012 odstopil, potem ko je evropski urad za boj proti goljufijam Olaf ugotovil, da je vedel za poskuse pridobivanja finančnih koristi v zameno za vpliv na evropsko tobačno zakonodajo, pa ni storil ničesar.

Pandorini dokumenti med drugim navajajo, da naj bi bil Dalli, ki je v preteklosti opravljal tudi več ministrskih funkcij in bil poslanec na Malti, lastnik off shore podjetja na Britanskih Deviških otokih. Tega ni nikdar razkril v svojih prijavah premoženja, je na spletni strani danes poročal Times of Malta, ki je sodeloval v preiskavi ICIJ.

Dejstvo, da se je Dallijevo ime pojavilo v Pandorinih dokumentih, je med bruseljskimi novinarji sprožilo vrsto vprašanj, zlasti glede njegovega trenutnega statusa. Pri komisiji so danes potrdili, da Dalli tako kot vsi drugi nekdanji komisarji prejema pokojnino Evropske komisije, podrobneje pa njegovega primera niso želeli komentirati.