Čakanja na nov operacijski sistem windows 11 je skoraj konec. Skoraj. Microsoft je sporočil, da bo najnovejša različica njihovih oken uradno na voljo od 5. oktobra dalje, a to žal ne pomeni, da bodo vse naprave z windows 10 dobile možnost brezplačne posodobitve že prvi dan izida. Podjetje je namreč najavilo postopno pošiljanje posodobitev. Microsoft razlogov za postopni pristop ne navaja, a najverjetneje gre za čisto tehnične omejitve prenosa tolikšne količine podatkov hkrati. Uporabnikov operacijskega sistema windows 10 po vsem svetu je namreč resnično veliko. Microsoftovi uradni podatki govorijo o 1,3 milijarde napravah. Če bi vsem omogočili prenos windows 11 hkrati, bi to zelo obremenilo strežnike in verjetno vodilo do številnih zapletov pri prenosu. Četudi so tehnične omejitve tako obsežnega projekta posodobitve operacijskega sistema razumljive, to ne spremeni dejstva, da se bodo nekateri uporabniki na nova okna močno načakali. Podjetje namreč pričakuje, da bodo čisto vsem napravam, ki izpolnjujejo pogoje za nadgradnjo, to lahko omogočili šele do sredine prihodnjega leta.

Kdaj bo neka naprava pridobila možnost posodobitve, ostaja nekoliko nejasno. Vemo zgolj to, da bo nov operacijski sistem najprej na voljo novim napravam, ki izpolnjujejo pogoje, stare naprave, ki izpolnjujejo pogoje, pa se bodo morale postaviti v vrsto. Domnevno bodo imele prednost naprave, ki so opremljene z boljšo oziroma primernejšo strojno opremo, so novejše in bolj zanesljive. Stvar se po eni strani sliši kot razporeditev v skladu z nekakšno potrošniško meritokracijo, po drugi pa bi lahko tudi rekli, da se bo Microsoft s tem poskušal izogniti novicam o težavah z operacijskim sistemom takoj po njegovem prihodu. S postopnim izidom si bodo kupili tudi dodaten čas za odpravljanje morebitnih hroščev, ki bi postali bolj očitni na manj optimiziranih napravah.

Kako preveriti združljivost naprav z windows 11?

V zadnjih mesecih je bilo tudi veliko dilem v zvezi z združljivostjo posameznih naprav z novim operacijskim sistemom. Veliko skrbi je povzročilo vprašanje o čipu z varnostno platformo TPM 2.0, ki na strojnem nivoju skrbi za varnost šifrirnih ključev in poverilnic, omogoča pa tudi šifriranje diskov in še nekaj drugih z varnostjo povezanih storilnosti. Četudi za čip verjetno nikdar niste slišali, je velika verjetnost, da ga vaša naprava premore. Večja verjetnost, da ga nimajo, pa velja za naprave, starejše od deset let, in naprave, ki so jih posamezniki sestavili sami. Treba je dodati, da tudi v primeru naprav, ki čip imajo, ni nujno, da je ta tudi vključen oziroma omogočen. Za navodila, kako to preveriti in čip vključiti, si lahko na naši spletni strani preberete članek Nejasne zahteve windows 11 sprožile (nepotrebno) paniko na povezavi https://www.dnevnik.si/1042958314/. Je pa za preverjanje združljivosti posameznih naprav z novim operacijskim sistemom Microsoft ponudil tudi lastno aplikacijo PC Health Check, ki si jo lahko prenesete z Microsoftove uradne povezave https://aka.ms/GetPCHealthCheckApp.

Naprave, ki bodo izpolnjevale pogoje in so povezane s spletom, naj bi obvestilo o možnosti prenosa windows 11 prejele samodejno. Za neučakane in v primeru, da se obvestilo ne bi prikazalo, pa lahko vsak posameznik dostopnost posodobitve preveri tudi ročno. V operacijskem sistemu windows 10 mora odpreti nastavitve (najdete jih tudi z vpisom nastavitve v iskalno polje orodne vrstice operacijskega sistema), nato klikniti na posodobitev in varnost, za konec pa v oknu windows update klikniti še na gumb za preverjanje novih posodobitev.