Kot so po dirki sporočili iz krovne zveze AMZS, je Gajser na tej preizkušnji nastopil s poškodovano ključnico. V prvi vožnji na progi v Rioli Sardu je imel svetovni prvak Gajser precej težav. Že v kvalifikacijah je bil le 18., na dirki pa se je zapletel v padec že takoj po startu in nato ostal v ozadju, celo na 26. mestu. Do konca pa se je še prebil med dobitnike točk in dobil dve za 19. mesto.

Vožnjo je dobil Herlings pred Špancem Jorgejem Pradoom in Francozom Romainom Febvrejem.

V drugi vožnji je Gajser odpeljal brez večjih težav in se prebil med deseterico, vseeno pa je izgubil skupno prvo mesto. Tudi v tej vožnji je bil vrstni red prvih treh enak kot v prvi.

Herlings do skupnega vodstva

Gajser je nekaj časa vozil na robu deseterice, potem pa pred koncem še prehitel nekaj tekmecev in na koncu pristal na osmem mestu. V ospredju sta se tri četrtine dirke borila Herlings in Prado, prvi je lovil vodilnega Španca in ga nazadnje tudi ujel in prehitel.

Ker je Herlings na ta način dobil vseh možnih 50 točk, je prišel tudi do skupnega vodstva v sezoni. A razlike v SP so po današnji dirki majhne, saj tudi tretji Febvre zaostaja le tri točke za Gajserjem. Herlings ima 371 točk, Gajser 370, Francoz 367, Prado pa 359.

»Vedel sem, da bo zelo težko. A po drugi strani sem vedel, da bo pomembna vsaka točka, zato sem poskusil. Kljub poškodbi se nisem počutil slabo, a v kvalifikacijah nisem prišel med deset in to je precej poslabšalo moje izhodišče. Na žalost sem v prvi vožnji doživel dva padca, a se nisem predal in sem prišel do 19. mesta. V drugi vožnji sem našel prvi ritem na težki progi. Čeprav me je bolelo, sem se boril in vesel sem, da sem dobil 15 točk, ki bodo morda odločilne,« je za spletno stran svoje ekipe dejal Gajser.

Še pred začetkom pa se je danes dirka končala za domačega veterana, nekdanjega svetovnega prvaka Antonia Cairolija. Po padcu v kvalifikacijah so ga morali odnesti na nosilih in je tako moral izpustiti preizkušnjo na Sardiniji.

Do točk tudi Jan Pancar

V šibkejšem razredu MX2 je do novih točk prišel tudi slovenski dirkač Jan Pancar. Po 17. mestu v prvi vožnji je bil v drugi 12., kar mu je skupno prineslo 14. mesto na dirki in 13 novih točk. Zmagal je Francoz Tom Vialle pred rojakom Maximom Renauxom in Nizozemcem Kayem de Wolfom.

Skupno je prvi Renaux s 403 točkami, Pancar je 18. s 86 točkami.

Sezona SP se o nadaljevala 3. oktobra v nemškem Teutschenthalu, naslednji teden pa bodo v Mantovi vozili dirko za pokal narodov oziroma ekipno SP.