Vladajoča stranka Enotna Rusija bo pričakovano zmagovalka danes končanih parlamentarnih volitev. Po 13 odstotkih preštetih glasov je osrednja volilna komisija sporočila, da je stranka, ki jo vodi bivši premier Dmitrij Medvedjev, dejansko pa je pod vplivom predsednika Vladimirja Putina, dobila nekaj čez 40 odstotkov glasov. Ločeno so vzporedne volitve agencije Insomar pokazale nekaj čez 45-odstotno podporo vladajoči stranki. Leta 2016 je Enotna Rusija dobila 54 odstotkov glasov.

Prvi rezultati so tudi kazali, da bo na drugem mestu Komunistična stranka. Prejela naj bi nekaj več kot 24 odstotkov glasov. Če bo pri tem ostalo, bo izpolnila predvolilne napovedi o drugem mestu, vendar z višjo podporo od pričakovane.

Na tretjem mestu je skrajno desna Liberalno demokratska stranka z devetimi odstotki podpore.

Do 18. ure je po podatkih volilne komisije glasove oddalo nekaj več kot 45 odstotkov od 110 milijonov volilnih upravičencev. Letošnja novost je možnost glasovanja po spletu, kar je po navedbah Kremlja storil tudi Putin. Samo v Moskvi se je za tak način oddaje glasu odločilo dva milijona meščanov.

Neodvisna organizacija za spremljanje volitev Golos je do popoldneva zbrala 4000 pritožb o nepravilnostih, kot so glasovanje pod prisilo ali večkratna oddaja glasovnic. Vodja volilne komisije Ela Pamfilova je dejala, da bodo vse očitke preverili, in dodala, da je bila spletna stran volilne komisije tarča kibernetskih napadov, večinoma iz ZDA in Nemčije. Opazovalcev Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi tokrat ni bilo zaradi zapletov s prijavo ob ruskih omejitvah zaradi pandemije covida-19. Prava opozicija je povečini onemogočena in kritična do volilnega procesa.