Le še današnja 202 kilometra dolga etapa in jutrišnji 33,8 kilometra dolgi kronometer Primoža Rogliča (Jumbo-Visma) ločita od tretje zaporedne zmage na kolesarski dirki po Španiji. »Ni konec, dokler ni konec. Prevečkrat sem to že občutil na svoji koži,« 31-letni Kisovčan novinarjem vztrajno poudarja, da o skupni zmagi še ne razmišlja.

Kako resnične so besede nekdanjega smučarskega skakalca in kako nepredvidljivo je kolesarstvo, je na dokaj mirni 19. etapi občutil Južnoafričan Louis Meintjes (Intermarche-Wanty-Gobert). Desetouvrščeni v skupnem seštevku je grdo padel 40 kilometrov pred ciljem etape in dobra skupna uvrstitev je splavala po vodi, saj je pristal v bolnišnici in ni mogel nadaljevati dirkanja.

Mezgec in Polanc garala zaman

V razgibanem začetku etape s tremi kategoriziranimi vzponi se je hitro izoblikovala 18-članska ubežna skupina. V njej se je po dolgem času znašel tudi Jan Polanc (UAE Emirates), ki pa v zaključku etape ni imel dovolj moči, da bi sledil najhitrejšem. Prav tako je šlo v nič delo Luke Mezgeca (BikeExchange). Njegova ekipa zaman lovi etapno zmago na letošnji Vuelti. Današnja etapa je bila kot nalašč za njihovega kapetana Michaela Matthewsa, ki večinoma nima težav z vzponi druge in tretje kategorije. Tako je bilo tudi danes in BikeExchange je nato v glavnini ves čas narekoval močan tempo, da se ubežniki niso odpeljali predaleč. Vse delo je šlo v nič, saj glavnini sedmih ubežnikov vseeno ni uspelo ujeti.

»To je bil spet zelo zahteven dan od začetka do konca etape,« je z glavo zmajeval nosilec rdeče majice, ki ni bil najbolj srečen z ostrim tempom glavnine. »Zelo močan beg v ospredju je bil za nas seveda dober, saj ga ne bi bilo treba na vso moč loviti, a razumljivo je, da je priložnosti za nekatere sprinterske ekipe vse manj, saj gre Vuelta proti koncu,« je še povedal po koncu etape, kjer sta ga pričakala tudi sin Lev in partnerica Lora. »Res je lepo, onadva sta moje življenje in zares sem vesel, da sta z mano,« ima Roglič znova veliko razlogov za veselje.

Raznovrstni Nielsen

»Noge so že zelo utrujene, a smo vsi na istem. Moja naloga v kraljevi etapi je bila, da poskusim privarčevati nekaj energije, če se to v taki etapi sploh da,« je pred etapo dejal Danec Magnus Cort Nielsen (EF Education-Nippo), ki je letos že dobil šesto in dvanajsto etapo, zaradi terena v devetnajsti pa je bil glavni favorit tudi danes.

Močna ubežna skupina je v zadnjih kilometrih razpadla na sedem kolesarjev, le ekipa EF Education-Nippo pa je imela dva predstavnika. Ob Nielsenu je bil tam še Lawson Craddock, kar je Dancu dalo odločilno prednost. »Moram se zahvaliti svojemu sotekmovalcu. Opravil je res izjemno delo, brez njega mi ne bi uspelo zmagati,« je hvalospeve na račun Craddocka v cilju govoril Danec.

To je bila zanj že 21. zmaga v karieri in šesta na Vuelti. Tri je dobil letos in vse na drugačen način, s čimer dokazuje, da je vsestranski kolesar. V šesti etapi je slavil z odlično vožnjo na zaključnem kratkem vzponu, v dvanajsti je zmagal v sprintu glavnine, tokrat pa je dobil sprint ubežne skupine, ki je pred glavnino obdržala prednost 18 sekund. »Res je izjemno. To so kot sanje in upam, da se ne bom zbudil. V zmago sem začel verjeti šele v zadnjih kilometrih, saj pred tem nismo sodelovali najbolje in je bila glavnina ves čas blizu,« je bil razumljivo nasmejan Nielsen.

Jubilej za Rogliča

V skupnem seštevku, z izjemo nesrečnega Južnoafričana, ni bilo sprememb. Najboljši so v cilj prišli skupaj v času glavnine. To je pomenilo, da je slovenski kolesarski šampion po koncu etape že petdesetič oblekel majico vodilnega na tritedenski dirki v zadnjih treh letih. V svoji vitrini ima po novem 34 rdečih majic z Vuelte, 11 rumenih majic z dirke po Franciji in pet rožnatih z dirke po Italiji. Če bo jutri oblekel majico vodilnega še 51., se bo v tem statističnem podatku izenačil z legendarnim Chrisom Froomeom.

»To je noro, upam, da jo bom obdržal. Nikoli nisem domač v statistikah in podobnih stvareh, zato sem vedno pozitivno presenečen, ko izvem tak podatek,« je bil nad podatkom navdušen tudi sam akter zgodbe. Njegov delež nastopanja v majici vodilnega je kar 46-odstoten odstoten, saj je do sedaj kolesaril na 107 etapah na grand tourih v zadnjih treh letih.