Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je imela pripravljene kovčke, da bi se včeraj odpravila v Ukrajino, kjer bi sodelovala na močnem mednarodnem turnirju, ki bi bil priprava na bližajoče se evropsko prvenstvo, ki bo od 1. septembra potekalo v štirih državah, na Poljskem, Češkem, Finskem in v Estoniji. Toda načrti so se v zadnjem hipu spremenili. Udeležbo na pripravljalnem turnirju so morali odpovedati zaradi okužbe ene osebe z novim koronavirusom, je sporočila Odbojkarska zveza Slovenije (OZS).

»V luči odgovornega in preventivnega ravnanja smo sprejeli odločitev, da reprezentanca ta turnir izpusti, vsi člani ekipe pa se za nekaj dni umaknejo v samoizolacijo. Odbojkarska zveza Slovenije namreč ne želi ogroziti nastopa reprezentance na evropskem prvenstvu ali javnega zdravja,« so pri OZS zapisali v izjavi za javnost. V ospredje so postavili nastop na evropskem prvenstvu, kjer bo Slovenija branila srebro iz leta 2019; v Ostravi na Češkem se bodo varovanci Alberta Giulianija pomerili z Belorusi, Bolgari, Čehi, Črnogorci in Italijani.

Slovenska reprezentanca naj bi se v Zaporožju danes pomerila s Srbijo, jutri z Ukrajino, za konec pa naj bi svojo pripravljenost preverila še na tekmi z Bolgarijo, s katero se bo Slovenija pomerila tudi v skupinskem delu EP. Po poletnem premoru je za slovensko izbrano vrsto že tretji teden priprav na evropsko prvenstvo. Pretekli konec tedna so slovenski odbojkarji odigrali tri tekme s Hrvaško, včeraj pa naj bi se odpravili v Ukrajino na še zadnji pripravljalni turnir.

Pred odhodom v karanteno je bil slovenski selektor Alberto Giuliani zadovoljen z dosedanjimi pripravami. »Fantje so si po nastopu v ligi narodov zaslužili mesec počitka in zdaj korak za korakom dvigujemo fizično pripravljenost. Igralci so seveda zelo utrujeni, saj veliko treniramo, vse z namenom, da bomo šli na Češko dobro pripravljeni. Trenutno še nismo na ravni, na kateri bi morali biti. Upam tudi, da je motivacija fantov zelo visoka, saj Slovenija ni igrala na olimpijskih igrah. S četrtim mestom v Riminiju smo dosegli dober rezultat, a pomembno je, da imamo svežo motivacijo za ta nov izziv,« je menil selektor. Načrti in priprave se bodo z neljubim scenarijem krepko spremenili, slovenska reprezentanca pa bo imela v nadaljevanju priprav na evropsko prvenstvo kup dodatnih težav.

Kot pravi kapetan Tine Urnaut, je liga narodov le še lep spomin, zdaj ima slovenska moška odbojkarska reprezentanca pred seboj že nove cilje: »V ligi narodov smo dosegli odličen rezultat, gre za lep spomin, to pa je tudi vse. Malo smo se spočili. Tu smo, da damo vse od sebe in poskušamo igrati čim boljšo odbojko ter izboljšati vse, kar lahko, da bomo res pustili vse na igrišču. Vse bo odvisno od našega kakovostnega igranja odbojke.«