Gospodarska rast v drugem četrtletju sledi padcu v prvem trimesečju. Takrat se je bruto domači proizvod (BDP) v območju z evrom na četrtletni ravni skrčil za 0,3 odstotka, v EU pa za 0,1 odstotka.

Evropski statistiki so ponudili tudi medletno primerjavo. Gospodarska aktivnost se je v drugem četrtletju na medletni ravni v državah z evrom v povprečju povečala za 13,6 odstotka, v celotni povezavi pa za 13,2 odstotka. V predhodnem četrtletju se je v obeh območjih medletno zmanjšala za 1,3 odstotka.

Število zaposlenih oseb se je v drugem trimesečju v območju s skupno evropsko valuto v četrtletni primerjavi zvišalo za 0,5 odstotka

Eurostat je danes objavil tudi podatke o zaposlenosti. Število zaposlenih oseb se je v drugem trimesečju v območju s skupno evropsko valuto v četrtletni primerjavi zvišalo za 0,5 odstotka, v EU pa za 0,6 odstotka. V prvem četrtletju je zaposlenost v obeh območjih upadla za 0,2 odstotka.

V letni primerjavi se je medtem zaposlenost med aprilom in koncem junija tako v območju evra kot v celotni EU okrepila za 1,8 odstotka, potem ko se je med januarjem in koncem marca skrčila za 1,8 oz. 1,6 odstotka.

Eurostat v drugi oceni gospodarskih gibanj s podatki za Slovenijo še ni razpolagal, saj jih državni statistični urad še ni objavil.