Olimpijski prvak v vožnji na čas iz Tokia se je na uvodni 7,1 kilometra dolg kronometer podal kot zadnji. Pri ekipi Jumbo-Visma so mu pripravili presenečenje in kolo dizajnirali povsem v znamenju slavja iz Tokia. Primož Roglič je nastopil tudi z zlato čelado. Vse skupaj pa mu ni predstavilo dodatnega bremena. Ob odličnem vzdušju ob progi, je izjemno pritiskal na pedala in v cilju vodilnega Alexa Aranburuja (Astana) prehitel za 6 sekund. Mal pred Rogličem je odlično svoje delo opravil tudi Jan Tratnik, ki je zaostal zgolj 2 sekundi za Aranburujem in je na koncu zasedel tretje mesto.

»Izjemen dan. Potiskal sem pedala na vso moč ter upal, da bo to dovolj za zmago. Na koncu sem postavil najhitrejši čas. To je izjemen začetek za nas,« je bil razumljivo zadovoljen Roglič v cilju.

Forma enostavno predobra, da ne bi nastopil v Španiji

»Še nikoli nisem načrtoval svojega nastopa, a ponovno sem tukaj,« se je na predstavitvi ekip pošalil dvakratni zmagovalec dirke po Španiji Primož Roglič, ki letos napada še tretjo zaporedno zmago na Vuelti. Če je v preteklih dveh sezonah v Španiji nastopil »kazensko«, je letos zgodba malce drugačna.

2019 so se z ekipo Jumbo-Visma za nastop odločili, po tem, ko mu je spodletel napad na zmago na dirki po Italiji. V Italiji je bil dolgo časa v rožnati majici vodilnega, a zaradi nesrečnega padca in bolezni se je moral zadovoljiti s tretjim mestom.V Španiji pa je nato prišel do svoje prve zmage na Grand tourih. Lansko leto je bil 31-letnik vse do predzadnjega dne vodilni na dirki po Franciji, a mu je zmago ukradel Tadej Pogačar. Z nizozemsko ekipo so se nato zopet naknadno odločili za naskok na zmago v Španiji. Zgolj za dokaz, da je Primož Roglič v samem vrhu cestnega kolesarstva.

Tudi letos se je Rogliču prvotni načrt izjalovil. Zaradi padca je sloviti Tour končal predčasno, tako da se sploh ni mogel boriti za zmago na največji cestni kolesarski dirki v sezoni. Posledica? Logična. Nastop na Vuelti. A tokrat ne zgolj zaradi »kazni«, ampak enostavno, ker je forma predobra, da bi Zasavec nastopal na dirkah, ki jih je načrtoval prvotno. Svojo pripravljenost je nazadnje dokazoval na olimpijskih igrah, ko je s sanjskih kronometrom uresničil svoje olimpijske sanje.

Ravno s kronometrom se je začela tudi letos izjemno zahtevna in z zvenečimi imeni napolnjena španska pentlja. Primož Roglič je zdržal pritisk in uvodni dan skočil v majico vodilnega.

Poleg Rogliča in Tratnika sta z uvodnim dnem odlično opravila tudi Jan Polanc (UAE Emirates) in Luka Mezgec (BikeExchange). Polanc je za Rogličem zaostal 15 sekund in je bil 11., Mezgec je bil počasnejši 31 sekund, kar je zadostovalo za 55. mesto med 184 kolesarji na startni listi.