Gajser in Jeffrey Herlings sta prevladovala že v kvalifikacijah, kjer je bil prvi Nizozemec, pa tudi v prvi vožnji sta bila večinoma osamljena v ospredju. Gajser je začel na četrtem mestu, se že po enem krogu prebil mimo Španca Jorgeja Prada in Nizozemca Glenna Coldenhoffa, potem pa z nekaj sekundami zaostanka rutinsko vozil za Herlingsom na drugem mestu. Na tretjem mestu je vožnjo končal Italijan Antonio Cairoli.

Padec Herlingsa pomešal vrstni red

V drugi vožnji je Gajser slabše začel in se po startu znašel na šestem mestu. Po padcih Francoza Romaina Febvreja in Cairolija je prišel do tretjega mesta, vendar ni mogel mimo Prada in Herlingsa. Ko je že kazalo, da bo Nizozemec zmagal na dirki, Gajser pa bo tretji, je Herlings v zadnjem krogu padel, to pa je povsem pomešalo vrstni red na vrhu.

Skupno je tako slavil Gajser s 44 točkami, z eno manj sta bila na drugem in tretjem mestu Prado in Herlings.

»Moj prvi cilj je bil, da vozim brez napak, ki sem jih delal na zadnjih dirkah. Danes sem prišel uživat, ker sem si sam zadnje čase nalagal preveč pritiska. Užival sem, bila je tesna dirka, imel pa sem tudi nekaj sreče, ker sem po padcu Herlingsa prišel do zmage,« je v prvi izjavi po dirki ocenil Gajser in dodal: »Točno to sem želel narediti tu v Latviji za večjo samozavest. Nič napak, zelo sem zadovoljen z izkupičkom in seveda velika hvala vsem, ki mi pomagajo.«

V SP je zdaj Gajser povečal prednost, ima 270 točk, najbližji zasledovalec je Febvre z 257.

V MX2 slavil Renaux

V šibkejšem razredu MX2 je z zmagama v obeh vožnjah slavil Francoz Maxime Renaux, drugi je bil Belgijec Jago Geerts, tretji pa Italijan Mattia Guadagnini. Slovenski predstavnik Jan Pancar je bil v prvi vožnji 18., v drugi 17., skupno na dirki pa 19. s sedmimi novimi točkami v SP.

V seštevku je prvi Renaux z 271, Guadagnini jih ima 237. Pancar je na 19. mestu z 49 točkami.

V SP v motokrosu sledi poletni premor, v začetku septembra pa bosta na sporedu dve dirki v turškem Afyonkarahisarju.