Američan Rai Benjamin je na drugem mestu s 46,17 dosegel drugi izid vseh časov in severnoameriški rekord, južnoameriškega pa je za bron tekel Brazilec Alison dos Santos (46,72). Slednji je sedaj tretji na zgodovinski lestvici izidov na nizkih ovirah.

Petindvajsetletni Warholm je začel zelo hitro, skorajda brez gibanja gornjega dela telesa je dobesedno preletel ovire v prvih 200 metrih. Tedaj si je pritekel že precej prednosti in vprašanje je bilo le, ali bo v takem ritmu tudi zdržal. Benjamin ga je v ciljni ravnini resno izzval, a je Norvežan našel dovolj energije, da je prvi prečkal ciljno črto.

»Fant, to je res noro,« je po teku za olimpijski kanal dejal Warholm: »To je brez dvoma daleč največji trenutek mojega življenja. Določa vse. Ure, ki sem jih vložil v priprave, vse, za kar je delal in si prizadeval moj trener.«

»Gre za res velik trenutek. Skoraj zgodovinski. O tem sem sanjal kot manijak, vam povem. Na tem sem spal vso noč. Ves čas sem razmišljal le o tem, kako dobiti zadnjo medaljo v svojo zbirko. Imam zlato s svetovnega prvenstva. Imam zlato z evropskega. Imam svetovni rekord. Imam evropski rekord. Zdaj je moja zbirka popolna,« je od sreče sijal izjemni norveški atlet.

Izid Warholma, dvakratnega zaporednega svetovnega in evropskega prvaka, je izjemen. »Zlata olimpijska medalja je to, o čemer vsi govorijo. Vedel sem, da bo ta tekma moja najtežja v karieri, a bil sem pripravljen,« je potrdil Warholm.

V zgodovini je le pet tekačev teklo pod 47 sekundami, od teh trije v tokratnem finalu v tokijski prestolnici.

Abderrahman Samba iz Katarja je v Parizu 30. junija 2018 tekel 46,98, Kevin Young iz ZDA pa 46,78 za olimpijsko zlato v Barceloni 6. avgusta 1992. Tedaj je zrušil svetovni rekord legendarnega rojaka Edwina Mosesa, ki je s 47,02 rekord dosegel leta 1983 v Nemčiji.

Temu Mosesovemu izidu sta se tokrat približala na četrtem mestu z rekordom Britanskih deviških otokov Kyron McMaster (47,08), ki je sedaj osmi tekač v zgodovini na 400 metrov ovire, in prej omenjeni Samba, ki je bil peti s 47,12 sekunde.