Novi koronavirus je med ljudmi prvič izbruhnil decembra 2019 v Wuhanu. Oblasti so takrat za mesto odredile strogo zaprtje, ki je trajalo kar 76 dni. Tudi sicer so oblasti najštevilčnejše države na svetu proti pandemiji nastopile z zelo strogimi ukrepi, zato - s posameznimi izjemami lokalno omejenih izbruhov - že vse od lanskega poletja praktično več ne beležijo novih okužb.

A po izbruhu na letališču v mestu Nanjing na vzhodu Kitajske pred dvema tednoma se je različica delta zdaj razširila že na več deset kitajskih mest. Dodatno je k širjenju prispevalo dejstvo, da se je nekaj okuženih iz Nanjinga udeležilo gledališkega festivala v Zhangjiajieju. Doslej so v državi zabeležili že več kot 400 lokalnih primerov okužbe z delto, samo danes poročajo o 61.

V več mestih, med drugim tudi v Pekingu, so se zato odločili za množična testiranja, stroga zaprtja in omejitev potovanj znotraj države. V mestu Yangzhou na vzhodu Kitajske, so oblasti danes za 1,3 milijona ljudi v strogem središču mesta odredile strogo zaprtje, potem ko so z množičnim testiranjem v minulem dnevu tam potrdili 40 novih okužb.

Danes so testiranje vseh prebivalcev napovedale tudi oblasti v Wuhanu. V ponedeljek so namreč sporočile, da so med tujimi delavci v mestu potrdili sedem lokalnih prenosov okužbe, kar je prvi tovrsten primer po več kot letu dni.