V vročih poletnih dneh ni boljšega od sveže, nasitne, luštne in hitro pripravljene solate. Je ravno prav lahka, da tekne ob visokih temperaturah in ravno prav hranljiva, da nasiti. S kosom kruha je odličen lahek obrok. Lahko pa jo postrežete tudi kot prilogo oz. spremljavo kakšni drugi jedi.

Ker ne vsebuje občutljivega zelenja, lahko to solato brez težav in skrbi pripravite tudi za vnaprej, saj se čudovito obdrži tudi kak dan ali dva. Za pripravo več dni vnaprej preliv hranite ločeno od ostalih sestavin in jo prelijte z njim pred postrežbo.

Solata je pripravljena v nekaj minutah, če uporabite že predhodno kuhano lečo. Kupite jo lahko v kateri koli večji trgovini. Poleg leče je v solati tudi koruza, ki jo lahko prav tako kupite že kuhano v konzervi, po želji pa jo lahko skuhate tudi doma.

Ta solata ne bi bila tako dobra brez limonovega preliva. Je nežen, ravno pravega okusa in tako osvežilen. Ker vsebuje surov česen, ki je kar močan, količino prilagodite okusu. Namesto surovega uporabite mletega ali pa česen izpustite.

Najprej pa še nekaj idej za jedi z lečo, ki vsebuje veliko beljakovin in so nadvse odličnega okusa:

Curry z rdečo lečo na belem rižu

Kremna zelenjavna juha z lečo

Kremna lečina omaka s polento

Odlična juha z rdečo lečo in zelenjavom

Juha z rdečo lečo in začimbami

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/ !

PRIPRAVA

SESTAVINE (za 2 osebi):

Sestavine za limonov preliv:

4 žlice repičnega, sončničnega ali olivnega olja

3 žlice limetovega ali limonovega soka

1/4 stroka česna ali malo mletega česna

sol in poper po okusu

Ostale sestavine:

1 velika konzerva kuhane leče

2 večja paradižnika ali 3 manjši

1 mala pločevinka kuhane koruze

1/2 (rdeče) paprike

1 šopek svežega peteršilja

PRIPRAVA

Česen naribajte v skodelico, mu dodajte vse ostale sestavine za preliv in vse dobro zmešajte v kremasto zmes.

Kuhano lečo splaknite pod mrzlo vodo in dobro odcedite. Če želite, lahko skuhate tudi suho lečo. 80 g suhe leče skuhajte v vreli vodi glede na navodila na embalaži, kuhano dobro splaknite pod mrzlo vodo in odcedite.

Paradižnik narežite na štiri dele, mu odstranite sredico (nikar je ne zavrzite, uporabite jo v kakšnem drugem receptu!) in narežite na majhne kocke. Papriko prav tako narežite na majhne kockice. Koruzo splaknite in dobro odcedite.

Lečo in koruzo stresite v skledo, jima dodajte narezan paradižnik in papriko ter ju prelijte s prelivom. V lečo umešajte še sesekljan peteršilj in premešajte.

Lečino solato za lahek, hiter in okusen obrok postrezite s kosom kruha. Lahko pa je spremljava kakšnemu drugemu obroku.