Ta zelenjavna jed vsebuje veliko zelenjave (bučke, čebulico, peteršilj, česen), nekaj ogljikovih hidratov (moko) in beljakovin (jajca in feta sir), zato je hranljiva, nasitna in ker je tako dobra, še pocrklja želodček.

Ta recept je odličen za porabiti vse tiste zelene bučke, ki jih je poleti ogromno. Za pripravo lahko uporabite domače bučke, ki so se 'skrile' na vrtu in so res velike. Bučki le odstranite morebitno bolj vodeno semenasto sredico. Nato pa jo naribajte, pustite, da se pocedi, jo nato še čim bolj ožemite in združite z ostalimi sestavinami.

Če želite, moko nadomestite s krušnimi drobtinami ali z zmletimi ovsenimi kosmiči.

Vsi, ki ne marate fete, lahko polpete pripravite s katerim drugim sirom. Pomembno je le, da sir začini polpete in jim tako da nekaj okusa, saj so bučke čudovite prenašalke okusa. Če je sir manj slan, dodajte nekaj soli. Če uporabite feto, pa soli ni treba dodajati, kej je že sam feta sir zelo slan.

Polpete lahko postrežete kakor koli želite. Odlični so topli ali sobne temperature, zato jih lahko pripravite tudi vnaprej ali pa za na pot – za v službo, šolo ali pa na piknik.

Preden pogledamo, kako se polpete pripravijo, pa še nekaj odličnih idej za neklasične zelenjavne, ribje ali mesne polpete:

Koruzni polpeti

Polpeti s cvetačo, kvinojo in sirom

Polpeti s čičeriko in koruzo

Gamberovi polpeti

Jagnječni polpeti

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/

PRIPRAVA

SESTAVINE (za 4 osebe):

Sestavine za polpete:

3 zelene bučke ali ena velika

1 mlada čebulica

1 paket feta sira (200 g)

1 šopek peteršilja

2 jajci

približno 10 žlic (polnozrnate) moke

sol

poper

olje

Sestavine za avokadov preliv:

1/2 avokada

1 strok česna

1 limona

sol

poper

PRIPRAVA

Bučke operite in neolupljene naribajte, jih izdatno posolite in pustite počivati pol ure. Bučke potem čim bolj (z rokami ali s pomočjo čiste kuhinjske krpe) ožemite.

Ožetim bučkam dodajte sesekljani beli del mladih čebulic, sesekljan peteršilj, nadrobljeno feto in popoprajte ter premešajte. Zmes prelijte z razžvrkljanima jajcema. Zmes dobro premešajte, potem pa potresite s približno desetimi žlicami moke. Dodajte toliko moke, da lahko oblikujete polpetke – vseeno bodo še vedno zelo mehke. Polpetke za 15 minut prenesite v hladilnik.

Polpete nato popecite v ponvi z nekaj olja, približno 5 minut na stran. Pomembno: počakajte, da se zlato obarvajo na spodnji strani in jih šele nato obrnite, sicer se ne bodo držali tako dobro skupaj, pa še boljšega okusa so tako pečeni.

V mešalnik dajte pol stroka česna, avokadovo meso, malo soli in popra ter 3 žlice limoninega soka. Dodajte še 0,5 dcl vode in vse zmiksajte v tekoč preliv. Poskusite in dodelajte, če je potrebno.

Polpete postrezite kakor koli želite, pokapajte z avokadovim prelivom in uživajte.