V primerjavi z minulim ponedeljkom sta narasla število pozitivnih (prejšnji teden 84) in delež pozitivnih (prejšnji teden 4,6 odstotka). Delež pozitivnih nad petimi odstotki smo imeli nazadnje sredi junija, tik pod to mejo pa v predprejšnjem tednu, ko so se v Slovenijo vrnili maturanti iz Španije, med katerimi so bili nekateri okuženi z različico delta, poročajo na spletni strani NIJZ.

V bolnišnicah se zdravi 28 covidnih pacientov, devet na oddelku intenzivne terapije. Sedemdnevno povprečje števila novih okužb znaša 54, število aktivnih primerov pa se je po oceni NIJZ zvišalo za 40 na 803. 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev je 38,1.

S prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 je bilo doslej cepljenih 875.816 oseb, z vsemi pa 769.877, še poroča spletna stran NIJZ.

Bojazen pred četrtim valom epidemije

Marsikatera država je že vstopila v četrti val epidemije, po svetu pa nastajajo nova žarišča epidemije in novi sevi virusa. »Največ, kar lahko storimo, je, da upoštevamo samozaščitne ukrepe in se cepimo, je poudaril minister za zdravje Janez Poklukar in dodal: »Še lani nismo vedeli, kako se virus širi in kako ga lahko zajezimo, danes pa imamo znanje, ki je naše najmočnejše orožje proti virusu, ki je povzročil že 4 milijone žrtev po svetu. Strokovnjaki so si edini, da je cepivo v tem trenutku edina rešitev proti virusu, zato vas prosim, da izkoristite možnost ter se pri osebnem zdravniku pozanimate o vsem, kar vas zanima, in se cepite. Cepiva so varna, kot zdravnik pa se zavzemam za to, da bomo lahko jeseni cepljeni še naprej uporabljali javni prevoz, da bodo lahko učenci v živo obiskovali pouk, cepljenim bodo na voljo obiski gledališča in kina, lahko bomo hodili v trgovine. Ker bomo zaščiteni, bomo lahko delo opravljali iz pisarne in ne od doma, » je pojasnil Poklukar. Po njegovih besedah je država do sedaj za hitre teste namenila preko 50 milijonov evrov, za PCR teste pa 70 milijonov evrov.

Minister je še izpostavil, da je vlada včeraj sprejela uredbo o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje Sars Covid 19, ki bodo pomembno vplivali na naša življenja v naslednjih mesecih. Uporabljati jih bodo začeli 23. avgusta in po tem datumu bodo hitri testi, razen za izjeme v zdravstvu, ki jih še niso v celoti določili, postali plačljivi. Točna cena testa še ni znana (maksimalna cena naj bi znašala 12 evrov ), prav tako bodo v prihodnjih dneh potekali pogovori o tem, ali bo samotestiranje učencev v šolah prostovoljno ali obvezno. Poklukar je napovedal tudi spremembe pri spremljanju upoštevanja pogoja PCT na javnih prireditvah.

Evropa prva regija sveta z več kot 50 milijoni okužb

Evropa je v ponedeljek postala prva regija sveta z več kot 50 milijoni okužb z novim koronavirusom, kažejo podatki, ki jih je zbral Reuters. K rasti novih okužb na dnevni ravni na stari celini prispeva bolj nalezljiva različica novega koronavirusa delta. To so doslej potrdili v sto državah sveta, v Evropi pa vsakih osem dni zabeležijo milijon novih okužb z novim koronavirusom, na spletni strani poroča Reuters.