Tisti ocvrti lignji iz vaše najljubše ribje restavracije so res dobri. Niso mastni, so ravno prav začinjeni in skorjica obdaja čisto vsak grižljaj. In s tem receptom lahko ravno tako dobre – če ne še boljše! – pripravite tudi doma. Ni zapleteno, le malo potrpljena potrebujete. To čisto preveč spregledano vrlino potrenirajte ob mokanju lignjev. Da bo skorjica objela čisto vsak grižljaj, morate čisto vsak posamezen grižljaj pomokati na obeh straneh. Oh ja, traja že dlje, kot če ves kup na enkrat vržete v moko, a se splača. Vzemite to kot časovno investicijo v uživanje v prihodnosti!

Pa še nekaj nasvetov za čudovite domače ocvrte lignje:

• Da bodo ti lignji res najboljši, je poleg tega, da vsak kos lignja pomokate individualno, pomembno tudi to, da jih otresete odvečne moke in da jih pečete v več rundah, da se ob gužvanju namesto, da bi se cvrli, ne bodo kuhali.

• Uporabite sveže lignje, lahko pa uporabite tudi zamrznjene. Te odtajajte v hladilniku čez noč ali pa v skledi mrzle vode.

• Uporabite katero koli moko, najboljše kar polnozrnato, če jo imate.

• Pečene lignje posolite šele tik pred postrežbo, da med cvrtjem ne bodo špricali.

• Za crvrtje je najboljše repično ali sončnično olje.

• Ti lignji so najboljši še topli servirani takoj po pripravi, zato priprave vnaprej ne priporočamo.

Pred receptom pa še nekaj odličnih ribjih oz. morskih jedi:

Losos s parmezanovim pokrovom in pečenim brokolijem

Hobotnica s krompirjem malo drugače

Gamberi v sveži paradižnikovi omaki

Ribji takosi z breskvino salso

Školjke na rdeče

Še več morskih idej najdite tukaj.

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/

PRIPRAVA

SESTAVINE (za 2 lačni osebi):

500 g svežih ali odmrznjenih lignjev

5 zvrhanih žlic moke

1 žlica pisanega popra s koriandrom, papriko in čilijem (ali mešanica popra in čilija ali mlete paprike)

1 žlička soli

približno 0,5 l sončničnega ali repičnega olja

PRIPRAVA

Lignje po potrebi splaknite pod tekočo vodo, osušite s kuhinjsko brisačo in narežite na kolute.

V plitkem krožniku zmešajte moko in mešanico popra in premešajte. Posamezne koščke lignjev pomokajte v mešanici, nato otresite in previdno v večih rundah – ne pecite vseh na enkrat, saj se bodo potem zaradi pomanjkanja prostora kuhali in ne cvrli – prenesite v vroče olje. Pecite dobrih pet minut na eni in pet minut na drugi strani, da se zlato obarvajo. Pečene prenesite na krožnik, obložen s kuhinjskim prtičem, da odteče odvečno olje.

Postrezite z limoninimi ali limetinimi krhlji ter pred postrežbo posolite z grobo soljo.