Po uvodnih dveh razburljivih etapah se je za ponedeljek pričakovalo, da bo stanje v glavnini mirno, za zmago pa se bodo prvič na 108. kolesarski dirki po Franciji pomerili sprinterji. »Počitek za Rogliča in Pogačarja, prva priložnost za sprinterje« in »Lahek dan za kapetane, v pričakovanju prvega sprinta« sta le dva izmed naslovov, ki sta krasila športne spletne strani pred tretjo etapo letošnjega Toura. A kot že večkrat slišano, kolesarstvo ni šport na papirju in vsak dan lahko prinese novo, čisto drugačno zgodbo. Ponedeljek je bil to pravi masaker.

182,9 kilometra dolga etapa od Lorienta do Pontivyja je naziv mirna izgubila že po 37 kilometrih, ko je prišlo do prvega padca v glavnini. V središču dogajanja pa je bil glavno orožje močne ekipe Ineos Granadiers Geraint Thomas. Valižan si je pri padcu izpahnil ramo, a se je v velikih bolečinah vrnil na kolo in tudi ujel glavnino, na koncu pa etapo končal celo z znosnim zaostankom 26 sekund. V uvodnem padcu je bil udeležen tudi superpomočnik Primoža Rogliča (Jumbo-Visma) Robert Gesink, ki je zaradi poškodb moral odstopiti. Za nameček se je nad kolesarje v tistem trenutku spravilo še vreme, a je bila ploha na srečo le lokalna in nadaljevanje je vseeno potekalo v lepem vremenu.

Pogačar: Bilo je kot na bojnem polju

Čeprav se je za nekaj trenutkov zdelo, da so se stvari postavile na svoje mesto in bo zaključek miren, pa so ozke in luknjičaste ceste v Bretaniji poskrbele za nov šok. Natanko deset kilometrov pred ciljem nov hud padec, na tleh pa Primož Roglič, najboljši kolesar na svetu in prvi favorit Toura. Več kot minuto je potreboval, da je prišel k sebi, nato pa se je kljub povsem strganemu dresu in vidnim odrgninam usedel nazaj na kolo in se je odpravil proti cilju. Kaosa še vedno ni bilo konec in v ospredju je prišlo do novega padca. Tokrat je bil blizu njega Tadej Pogačar, ki pa se je spretno rešil, a je izgubil stik z najboljšimi. »Niti sam ne vem, kaj se je dogajalo. Nobena ekipa ni mogla biti skupaj. Ozke in luknjaste ceste, res je bilo kaotično. Sploh ne vem, kaj se je dogajalo. Pred mano je padel sotekmovalec, sam sem se ujel in obvozil vse, ki so ležali pred mano. Bilo je grozno, kot na bojnem polju. Poskušali smo se priključiti nazaj, a nekaj pribitka je,« je v cilju dejal Tadej Pogačar, ki je za zmagovalcem zaostal 26 sekund. V skupnem seštevku je padel na šesto mesto, a še vedno drži belo majico najboljšega mladega kolesarja.

Drugi padec je šel malce na roko tudi Rogliču, saj je takrat lahko malce ublažil svoj zaostanek. Ta je v cilju znašal minuto in 21 sekund, Roglič pa je bil nemudoma odpeljan v bolnišnico na slikanje leve rame. »Na srečo ni nič zlomljeno in lahko nadaljujemo,« je dejal Primož Roglič takoj, ko je zapustil bolnišnico, kar so zelo spodbudne besede za vse slovenske navijače. Predvsem zato, ker je takoj po prihodu v cilj njegov športni direktor dejal, da je morda zanj Toura konec, a 31-letni Kisovčan še enkrat več dokazuje svojo borbenost. »Dokler sem na dirki, se bom boril,« je pripomnil.

Primož Roglič je sicer danes na svojem profilu Instagram objavil fotografijo, s katere je razvidno, da njegovo stanje ni rožnato:

Etapo je na koncu res odločil ciljni sprint preostanka glavnine, a je med tem prišlo do novega padca. Zapletla sta se glavna kandidata v boju za zeleno majico Peter Sagan in Caleb Ewan. Huje jo je odnesel Avstralec, ki je zaradi zloma ključnice že končal Tour. Etapo je osvojil Tim Merlier, ki je poskrbel še za drugo zmago ekipe Alpecin-Fenix v dveh dneh. Najvišje uvrščeni Slovenec v tretji etapi je bil Matej Mohorič (Bahrain-Victorius), ki je v cilj prišel v času zmagovalca na 11. mestu. Mathieu van der Poel je zadržal rumeno majico, največ pa je v kaotični etapi pridobil član Ineosa Richard Carapaz, ki se je s časom zmagovalca povzpel na tretje mesto v skupnem seštevku. V torek kolesarje čaka še ena na papirju sprinterska etapa in vsi si le želijo, da bo potekla veliko bolj mirno.