Zvezda vedno pride na koncu. Do starta cestne dirke državnega prvenstva je bilo samo še pet minut, a njega ni bilo od nikoder. Številne gledalce je že zaskrbelo, da se morebiti sploh ne bo pojavil, nato pa je završalo. Ob spremstvu zvestega pomočnika Jana Polanca se je do startne črte pripeljal Tadej Pogačar. Ugledu enega najboljših kolesarjev na svetu primerno, s številko ena na majici. Kot da bi imela simbolni pomen in je aktualni zmagovalec dirke po Franciji v Koper prišel le po eno, naslov državnega prvaka. V konkurenci 55 kolesarjev je bil seveda prvi favorit. Z razlogom, velikega tekmeca Primoža Rogliča, lanskega prvaka, na Primorsko ni bilo.

Resni obrazi na parkirišču, kjer so imela moštva svoja vozila, v katerih so se hladili kolesarji, so pričali, da bo šlo zares. Tudi Pogačar se je za trenutek pokazal iz svojega avtodoma, ravno toliko, da je spregovoril nekaj besed s svojim dekletom, prav tako kolesarko Urško Žigart (osvojila je nehvaležno četrto mesto, v zaključnem sprintu četverice pa je zmago slavila Eugenia Bujak, podobno kot že v kronometru), ki mu je za srečo namenila poljub. »Državno prvenstvo je za nas pomembno, a nam proga ni pisana na kožo, saj bi nam ustrezalo več klancev. Potrebne bo veliko taktike in tudi sreče, naredili pa bomo vse, da se bomo lahko potegovali za naslov prvaka. Šli bomo na polno,« nam je zaupal Andrej Hauptman, eden izmed športnih direktorjev UAE Team Emirates, nato pa zasedel mesto v spremljevalnem vozilu, iz katerega je štiri ure navezi Pogačar-Polanc dajal nasvete.

Preroška napoved Gorazda Penka

Kakšna bo taktika na vsega 172 kilometrov dolgi krožni trasi, je bilo jasno takoj, ko so pobegnili Pogačar, Polanc, Jan Tratnik (Bahrain Victorious), Kristijan Koren (Vitalgo.si) in Uroš Repše (Kranj). Slednji je hitro omagal, namesto njega pa se je četverici ubežnikov (pričakovano) pridružil še četrti »Arabec« Matej Mohorič (Bahrain Victorious). »Pogačar bo zlahka opravil s tekmeci,« je bila napoved dekleta ob startno-ciljni črti, katere oprava je veliko več kazala kot skrivala, tudi modni dodatek (čepica) pa je razkrival, za koga bije njeno srce. Srca kolesarjev so sicer bila močno, saj je peterica ubežnikov narekovala visok ritem in imela po tretjem krogu že dobre tri minute prednosti, temperatura na prostem pa je presegla 30 stopinj Celzija, da je bilo že spremljati kolesarje težko, kaj šele vrteti pedale na polno. Dirke je bilo dejansko konec, še preden se je dobro začela, vprašanje je bilo le, ali bo peterica do cilja zdržala skupaj in zmagovalca odločila v ciljnem sprintu. »V ospredju so glavni favoriti za naslov, le Luka Mezgec je prvi krog zaspal. Gre za kolesarje, ki so dva nivoja nad preostalimi v ozadju. Le v primeru, če se med sabo skregajo, jih lahko ujamejo, a to se ne bo zgodilo. Prepričan pa sem, da bo zadnja dva kroga tudi ta peterica razpadla,« nam je podal svoje mnenje Gorazd Penko, prvi mož ženske ekipe Ale BTC Ljubljana, ki je imela prvi dve tako na cestni dirki kot v kronometru (še Uršo Pintar). Njegova napoved je bila preroška, razplet pa presenetljiv.

Dve srebrni bi zamenjal za eno zlato

V osmem krogu sta namreč pobegnila Jan Polanc in Matej Mohorič (in ne Pogačar, kot bi lahko pričakovali), v ozadju pa ni bilo posebne vneme, da bi ju ujeli. Ko je prednost pred zaključnimi 17 kilometri znašala minuto in pol, je bilo jasno, da bosta med sabo obračunala za naslov prvaka, več moči pa je imel 26-letni Kranjčan Matej Mohorič, za katerega je bil to že drugi naslov prvaka po letu 2018. Med dirko je imel tudi srečo v nesreči, saj se po bližnjem srečanju z motoristom ni znašel na tleh. »Na koncu sva se s Polancem udarila na moč, sam sem je imel nekaj več. Zelo sem vesel, da bom majico državnega prvaka nosil na Touru. Že na dirki po Sloveniji sem imel dober občutek, zato v Francijo odhajam z visokimi pričakovanji,« se je smejalo visokoraslemu sprinterju (v višino meri 1,86 metra). Vidno utrujen je bil tudi Polanc, ki pa bo na Touru zgolj opazovalec, saj je prva rezerva. »Dirka je bila težka, vročina neznosna, že od prvega kilometra pa smo šli na polno. Z Matejem sva ves čas komunicirala in se trudila, da sva ohranjala razliko pred zasledovalci, kjer je bil najbolj nevaren zelo hitri Luka Mezgec. Matej je zasluženo prvak,« je povedal še en kolesar po rodu iz Kranja, ki je drugo mesto osvojil že na četrtkovem kronometru. »Namesto dveh srebrnih bi raje imel eno zlato kolajno, a sem vseeno zadovoljen. Nekaj časa sva bila s Tadejem oba spredaj, a se je skupina potem malce razbila. Takšen je šport, prepričan sem, da bo državni naslov enkrat tudi moj.« Tadej Pogačar kljub petemu mestu ni deloval pretirano razočaran, saj se zanj Tour, dirka letošnjega leta, začne v soboto.