Sedmi tekmovalni dan na evropskem prvenstvu je prinesel začetek drugega kroga v predtekmovanju. Rusija je popoldne strla odpor Finske (1:0), Wales je nadigral Turčijo (2:0), Italija pa si je z novo blestečo predstavo po zmagi nad Švico (3:0) kot prva reprezentanca na turnirju zagotovila vstopnico za osmino finala.

Sijajen večer Manuela Locatellija

Švica in Italija sta tradicionalni tekmeci in v Rimu sta se pomerili na 59. sosedskem obračunu. Italija je po zmagoslavni uverturi proti Turčiji že v drugem krogu izzivala izločilne boje, Švica pa je iskala novo priložnost po remiju z Walesom. Obetavneje so začeli azzuri in v devetnajsti minuti se je olimpijski stadion razveselil italijanskega gola. Mrežo je zatresel Giorgio Chiellini, ki je na prvenstvu Evrope postal reprezentančni rekorder po številu nastopov za Italijo (14), a je videosodnik njegov zadetek razveljavil zaradi igre z roko. Domači so z napadalno igro vztrajali in bili nagrajeni z vodstvom, ko je Domenico Berardi obrnil švicarsko obrambo, da je v prazno mrežo zadel Manuel Locatelli, s 23 leti doslej najmlajši strelec turnirja. Švicarji so bili v podrejenem položaju in domačini bi lahko do odmora povišali vodstvo.

Italija je bila premočna za Švico tudi v nadaljevanju in suvereno obvladovala dogajanje na igrišču. To je bil večer Locatellija, ki je po sedmih minutah z drugim golom na tekmi odločil zmagovalca. Švicarji so resno zapretili šele po uri igre, ko je prvo obrambo zabeležil vratar Gianluigi Donnarumma. Italijani so mirno zaključili svojo drugo tekmo in prav ob koncu se je med strelce vpisal še Ciro Immobile. Azzuri so na prvenstvu podaljšali niz zmag, ki traja že devet tekem. V tem obdobju varovanci selektorja Roberta Mancinija sploh niso prejeli zadetka in v izločilnih bojih bodo ena od najbolj vročih reprezentanc.

Bale podal za oba gola in zgrešil enajstmetrovko

Turčija je razočarala na otvoritveni tekmi z Italijo, ko je prejela tri gole, zato je imela na obračunu z Walesom popravni izpit. Valižani so v prvenstvo krenili s točko proti Švici in jo nadgradili z zmago proti Turčiji, ki ostaja prikovana na dno skupine A. V prvem polčasu je v dokaj enakovredni predstavi obeh moštev edini zadetek prispeval Aaron Ramsey, ki je izkoristil svojo tretjo priložnost po izvrstni globinski podaji Bala. Ravno Ramsey in Bale sta najučinkovitejši par Walesa – v trenutni zasedbi sta skupaj prispevala 50 od 72 golov reprezentance. Turčija je imela nekaj polpriložnosti, a se ni znašla v obrambi, ko so igralci Walesa pošiljali dolge žoge v njen kazenski prostor.

Turčija je v nadaljevanju zaigrala napadalneje, vendar nikakor ni uspela premagati zanesljivega vratarja Dannyja Warda, ki je na koncu zbral pet obramb. Vodstvo Walesa bi lahko po četrt ure drugega polčasa povišal Bale, nad katerim je bil storjen prekršek za najstrožjo kazen. Bale je streljal visoko prek vrat in po 21 letih postal prvi nogometaš, ki je na evropskem prvenstvu iz enajstih metrov zastreljal okvir gola. To je bila prva zapravljena enajstmetrovka Bala po letu 2010. Vse do obračuna v Bakuju je bil natančen osemkrat zapovrstjo. Valižani so se v zadnjih minutah osredotočili na obrambo in poskušali iz protinapadov, Turki pa so bili vse bolj nervozni in znova ostali praznih rok. V peti minuti sodnikovega podaljška so Valižani še zadnjič na tekmi izigrali turško obrambo in postavili končni izid 2:0 – znova je podal Bale, med strelce pa se je vpisal Connor Roberts. Wales bo v zadnjem krogu skupinskega dela igral z Italijo, Turčija pa s Švico.

Rusija z zmago zapletla položaj v skupini B

Rusija in Finska sta v prvem krogu skupine B doživeli povsem nasprotni usodi: medtem ko je Ruse s 3:0 zmlela Belgija, so Finci zmagali proti Danski (1:0), ko je zastoj srca doživel najboljši danski igralec Christian Eriksen. Današnji dvoboj se je začel prav infarktno za domačine, ki bi se v primeru poraza praktično že poslovili od prvenstva. Že v 4. minuti je namreč za Fince zadel njihov napadalec in strelec gola tudi na prvi tekmi Joel Pohjanpolo, vendar je nizozemski sodnik Danny Makkelie zadetek razveljavil zaradi nedovoljenega položaja. Rusi so bili opazno boljši nasprotnik v prvem polčasu, kar potrjuje tudi statistika (razmerje v strelih 7:3 in posest žoge 68:32), vendar so bili Finci izjemno nevarni v protinapadih.

Rusom se je vztrajnost vendarle izplačala v 47. minuti prvega polčasa, torej v sodnikovem podaljšku (do katerega je prišlo zaradi poškodbe ruskega branilca Maria Fernandesa), ko je po lepi samostojni akciji v kazenskem prostoru Fincev zadel ruski napadalec Atalante in soigralec slovenskega reprezentanta Josipa Iličiča Aleksej Mirančuk, ki je s kakšnih enajstih metrov neubranljivo zadel zgornji desni kot finskega vratarja. V začetku drugega polčasa se dogajanje na igrišču ni bistveno spremenilo. Rusi so bili podjetnejši, Finci pa spet nevarni, vendar nenatančni. Finci so pritiskali za izenačenje, tudi znižali razmerje v posesti žoge in v strelih, a so Rusi precej rutinirano ubranili prednost do konca tekme in se tako rešili ter močno razpletli položaj v skupini B.

V tej skupini bosta na papirju najmočnejši ekipi, Danska in Belgija, igrali jutri, vrstni red v skupini pa bo določil zadnji krog v ponedeljek, ko bo Rusija v Köbenhavnu igrala proti Danski, Belgija pa proti Finski v Sankt Peterburgu. Za zdaj imajo Belgijci (s tekmo manj), Rusi in Finci po 3 točke, Danci (s tekmo manj) pa so še pri ničli.