»Mi stopamo na vlak zelenega prehoda s proizvodnjo litij-ionovih celic, diverzificiramo svoje poslovanje iz svinca na to novo, moderno področje,« je na današnji spletni novinarski konferenci povedal direktor mežiške Tovarne akumulatorskih baterij (Tab) Auprih.

To bo po njegovih besedah prva proizvodnja litij-ionskih celic v Sloveniji. Načrtujejo manjšo tovarno, medtem ko v Evropi trenutno nastaja okoli 40 podobnih, tudi večjih tovarn. »Trg je v nastajanju, se razvija,« je dejal Auprih.

Na Prevaljah bodo proizvodnjo vzpostavili v na novo zgrajeni, a še ne uporabljeni hali, ki so jo kupili od Leka oz. Novartisa. Z Novartisom, ki bo po napovedih v letu 2022 na Prevaljah dokončno ukinil proizvodnjo antibiotikov, pa so se v Tabu dogovorili, da bodo do konca marca prihodnje leto prevzeli tudi skupno 95 Lekovih delavcev.

Skupno bo podjetje Tab-Haidi ob zaključku prve, zdaj predvidene faze zaposlovalo okoli 300 delavcev, je pa Auprih že napovedal možnost nadaljnje širitve na Prevaljah, možne lokacije širitve pa so tudi v Makedoniji, kjer Tab že ima proizvodnjo baterij iz svinca, ali v Italiji in Španiji.

Želijo ustanoviti eno vodilnih visokotehnoloških podjetij

Mežiška družba, kjer zdaj izdelujejo startne baterije in industrijske celice, je podjetje Tab-Haidi ustanovila skupaj s kitajskim podjetjem Haidi Energy Technology, ki je bilo ustanovljeno leta 2011 in ima okoli 800 zaposlenih v štirih proizvodnih obratih. Tab ima v podjetju Tab-Haidi 74-odstotni delež, kitajski partner pa 26-odstotnega.

»Skupaj s partnerjem želimo ustanoviti eno izmed vodilnih visokotehnoloških podjetij, ki bo usmerjeno v zelene tehnologije, trajnost in bo na evropskem trgu zagotovilo proizvodnjo kakovostnih in stroškovno učinkovitih produktov najrazličnejšim kupcem,« podarjajo v Tabu. Tržni potencial za prodajo na Prevaljah izdelanih litij-ionskih celic vidijo predvsem v različnih shranjevalnikih energije (v hišah, industrijskih objektih), upajo pa tudi na prodor v del trga električne mobilnosti.

Kitajski partner bo za novo proizvodnjo na Koroškem zagotovil tehnologijo, znanje in razvoj, prispevek Taba pa zajema financiranje proizvodnih prostorov in opreme, obratni kapital in vzpostavitev tekočega poslovanja podjetja.

Podjetje Haidi Energy Technology je po navedbah Taba eden izmed vodilnih visoko tehnoloških proizvajalcev litij-ionskih baterij na Kitajskem, specializirano je za raziskave, razvoj, proizvodnjo in prodajo litij-ionskih baterij.