29-letni Danec Christian Eriksen je pred koncem prvega polčasa tekme proti Finski v Köbenhavnu obležal na zelenici. Sprva so tekmo prekinili za 15 minut, v tem času pa so igralci nemočno opazovali dogajanje. Nato so na znak glavnega sodnika zapustili igrišče. Zdravniki so Eriksena na kraju dogodka oživljali, nato pa ga na nosilih odnesli z igrišča. Po neuradnih informacijah naj bi bil pri zavesti že, ko je zapustil stadion.

»Christian Eriksen je buden, njegovo stanje ostaja stabilno. Je v bolnišnici na dodatnih preiskavah. Tekma proti Finski bo odigrana nocoj. Takšna odločitev je padla, potem ko so igralci dobili zagotovila, da je Christian v redu,« so zapisali pri danski nogometni zvezi.

Dodali so, da so za nadaljevanje tekme prosili igralci obeh ekip.

Finci presenetili Dance

Finska reprezentanca je v nadaljevanju tekme premagala Dansko z 1:0 (0:0). Za Finsko, novinko na tovrstnih turnirjih, je zadel Joel Pohjanpalo.

Obračun ekip s severa Evrope se je pred za te koronske razmere lepo zapolnjenimi tribunami stadiona Parken končal s presenečenjem. Finci, ki so sploh prvič zaigrali na turnirju stare celine, so kljub večji del tekme podrejenemu položaju vzeli mero evropskim prvakom iz leta 1992.

Danci so s terensko prevlado v prvem polčasu upravičili vlogo favorita, pripravili so si kar precej zaključnih strelov.

Eriksen naj bi igralce sam prosil, da z igro nadaljujejo

V 43. minuti je Eriksen nenadoma obležal. Zaradi dogodka je bila tekma prekinjena, po sestanku z igralci pa so tekmo nadaljevali, nemški ZDF je celo poročal, da je sam Eriksen igralce prosil, naj nadaljujejo. Ob vrnitvi na igrišče so finski igralci z aplavzom pozdravili tekmece, navijači obeh ekip pa so skandirali Eriksenovo ime. Nesrečnega Eriksena je v danski vrsti zamenjal Mathias Jensen.

Belgijci začeli suvereno

Belgijska nogometna reprezentanca je v Sankt Peterburgu premagala Rusijo s 3:0 (2:0). Za Belgijo sta zadela Romelu Lukaku, ta je bil uspešen dvakrat, in Thomas Meunier.

Pod vodstvom selektorja Roberta Martineza so prvenstvo začeli tako, kot so številni od njih pričakovali. Da niso zaman prva reprezentanca na svetovni lestvici in eni favoritov tega vseevropskega turnirja, so dokazali že v prvem polčasu, v katerem so prišli do lepe prednosti, v drugem pa le dokončali delo. Belgijce naslednja tekma čaka v četrtek v Köbenhavnu proti Danski, Rusi pa bodo dan prej v Sankt Peterburgu igrali proti Finski.

Čeprav so Rusi kar odločno začeli tekmo, pa so Belgijci povedli iz svoje prve nevarne akcije. V deseti minuti si je Andrej Semjonov privoščil napako, kar je v kazenskem prostoru izkoristil Romelu Lukaku. Ta je zadetek posvetil Dancu Eriksenu. »Chris, Chris, rad te imam,« je zavpil v kamero po doseženem golu.

Brez zmagovalca na obračunu Švice in Walesa

Švicarska in valižanska nogometna reprezentanca sta se v 1. krogu evropskega prvenstva v Bakuju razšli z neodločenim izidom 1:1 (0:0). Za Švico je zadel Breel Embolo, za Wales pa Kieffer Moore. Že v petek je v skupini A Italija v Rimu premagala Turčijo s 3:0.

Švicarji so v boju z Valižani večji del tekme prevladovali, bili nevarnejši, a na koncu osvojili točko. Valižani, polfinalisti z zadnjega EP 2016, so do nje prišli predvsem po malce odločnejši predstavi po prejetem zadetku v drugem polčasu.

Švica bo naslednjo tekmo igrala v sredo proti Italiji, pri kateri je vprašljiv nastop branilca Alessandra Florenzija zaradi poškodbe mečne mišice, Wales pa čaka obračun s Turčijo.