Mesto v Dalmaciji na desnem bregu Krke je zavito v črnino. Izgubili so enega svojih in to enega najbolj nedolžnih, otroka. Njegovo truplo so včeraj popoldan odkrili v parkiranem avtomobilu, ki je dolge ure stal na žgočem soncu. Temperatura v Kninu je popoldan dosegla vročih 28 stopinj Celzija, a je bilo v notranjosti vozila zagotovo mnogo stopinj več. Zaradi zatemnjenih stekel na BMW-ju otroka ni nihče opazil, po pisanju portala Šibenski.hr nihče ni slišal tudi nikakršnih krikov na pomoč ali joka, morda tudi zato, ker je v bližini parkirišča aktivno gradbišče. V šibeniško-kninski policiji so tragedijo potrdili, a o okoliščinah dogodka ne želijo govoriti do konca preiskave.

Ga je zmotil nujni službeni klic?

So pa več podrobnosti izbrskali hrvaški mediji. Oče, poklicni vojak, zaposlen v kninski vojašnici, je otroka vsak dan peljal v vrtec. Tako je bilo tudi v torek, a z veliko razliko – med potjo naj bi prejel nujni klic iz službe, ob katerem je verjetno pozabil na malčka na zadnjih sedežih. Odbrzel je v vojašnico in avto parkiral pred njo, poroča Jutarnji list. Možno je, da je deček med vožnjo zaspal in očeta tako ni opomnil, da je v svojem sedežu in ne v vrtcu. Očeta je srh spreletel šele ob klicu soproge okoli tretje ure popoldan, zakaj njunega otroka ni v vrtcu. Bilo je prepozno, sin ni več dihal, najverjetneje je zaradi vročine dehidriral. Prizor mrtvega dečka v vrelem avtomobilu je do kosti pretresel tudi kriminaliste in preiskovalce, sicer vajene vsega hudega. Do večera so v belih skafandrih preiskovali avtomobil in okolico.

Več informacij bo znanih po koncu policijske preiskave, v katero se je tudi že vključilo lokalno tožilstvo. Po poročanju portala Šibenski.hr je tragedija zarezala v mlado, neproblematično družino, očeta v vojski cenijo kot dobrega, pozornega človeka, vojaška policija ga je tudi že zaslišala. Nesrečna usoda otroka je pretresla celo mesto. »Mlada družina je ostala brez otroka. Vsi smo šokirani, prebivalci me kličejo že celo popoldne,« je za Dnevnik Nove TV povedal župan Marijo Ćaćić in napovedal dan žalovanja in dodal: »Živimo v malem kraju, kjer se vsi poznamo, take tragične zgodbe se nas osebno dotaknejo.« Novinarjem o primeru ni razlagal, je pa za portal Vecernji.hr dejal, da gre za dobrega očeta, ki da so ju s sinom nenehno videli skupaj. Da res dihajo kot eno in da delijo bolečino nesrečne družine, so Kninčani pokazali tudi z zbiranjem na kraju nesreče. Pretreseni, šokirani, da se je kaj takega zgodilo v njihovi skupnosti, so bili do novinarjev sovražno nastrojeni: »To je nekaj najhujšega, kar se lahko zgodi človeku. Bolje, da ne pišete o tem, kakšen je bil, ko je našel svojega otročiča.«