Štiriletna deklica je nekaj dni zatem, ko jo je oče sredi najhujše vročine dve uri pustil v pregretem avtomobilu sredi Rovinjskega Sela, v reški bolnišnici izgubila boj za življenje, so tragično novico danes potrdili na istrski policiji. Iz bolnišnice so sporočili, da je smrt nastopila zaradi vročinskega udara, zaradi katerega so deklici odpovedali vitalni organi.

Dekličine organe bodo darovali

Hrvaški mediji poročajo, da je bil 33-letnik v četrtek na vrsti za varstvo hčere. Kljub temu da je bil menda na bolniškem dopustu, je moral zaradi obilice dela nujno v službo in deklico je vzel s seboj. V frizerskem salonu naj bi se ustavil samo za 15 minut, a se je vse skupaj očitno zavleklo. Okoli poldneva jo je pustil v avtomobilu, saj je ni želel zbuditi, v vozilu pa je pozabil prižgati klimo. Da se z bližnjega gradbišča v avtomobil ne bi prašilo, je zaprl še vsa okna. »Prosim vas, hitro pridite, slabo ji je,« je okoli pol tretje ure ves paničen na pomoč poklical reševalce.

Deklica je ob njihovem prihodu še dihala, a je bila v kritičnem stanju in z visoko vročino. Zaradi dehidracije so jo priključili na infuzijo, opravili so terapijo za lajšanje dihanja in se na vso moč trudili, da bi jo stabilizirali. »Kaj sem storil, kako sem jo lahko pustil v avtu?« je po poročanju hrvaških medijev med reševanjem ponavljal šokirani oče. Štiriletnico so sprva odpeljali v puljsko, nato pa premestili na intenzivno nego v reško bolnišnico, kjer je v ponedeljek v poznih popoldanskih urah umrla. Po poročanju portala Dnevnik.hr bodo starši njene organe darovali, da bi tako rešili kakšno drugo življenje.

Na istrski policiji so potrdili kazensko ovadbo proti 33-letnemu očetu. Zaradi suma kaznivega dejanja kršenja otrokovih pravic mu grozi od treh do 15 let zapora. Znanci družine in njegove stranke v frizerskem salonu sicer o njem ne premorejo žal besede. »Živi za svojo družino. Bil je več kot odgovoren, niti približno ni bilo nikakršnih znakov zanemarjanja,« so pretreseni ob tragičnem razpletu komentirali za Jutarnji list.

Smrtonosna vročina

Vročina v parkiranem avtomobilu hitro naraste, v eni uri celo za deset stopinj Celzija, in je smrtonosna. »V primerjavi z odraslimi so otroci bistveno bolj ogroženi, saj se njihovo telo segreje tri- do petkrat hitreje,« pojasnjuje Mateja Tiselj, specialistka pediatrije z otroškega oddelka celjske bolnišnice. Segrevanje otrokovega telesa privede do motenj centralnega živčnega sistema, ki ni več sposobno zniževati telesne temperature na normalno, otrok je ogrožen tudi zaradi dehidracije. »Zaradi zmanjšane prekrvavljenosti vitalnih organov, se pravi ledvic, srca, možganov, lahko ta v razmeroma kratkem času privede do življenje ogrožajočega šoka in smrti, v manj tragičnih primerih pa do vročinskih krčev, izgube zavesti ali vročinske kapi,« opozarja Tisljeva.

»Tako odmevnega in tragičnega primera, kot je ta, pri nas k sreči ne pomnimo,« je še dejala pediatrinja, a obenem poudarja, da je lahko izredno nevarno že, če starši otroka v avtu pustijo le nekaj minut. Slovenska policija podatkov o takšnih primerih pri nas sicer ne vodi posebej, smo pa o nekaj primerih »pozabljivih« staršev v preteklosti že pisali. Med bolj izstopajočimi je tisti iz avgusta 2015, ko so ljubljanski policisti iz avtomobila, parkiranega na soncu, rešili dojenčka. Sedem mesecev star otročič je bil ob prihodu policistov v sedežu že povsem premočen, zato so razbili steklo in ga rešili.