Župan občine Hoče - Slivnica je v petek razposlal ogorčeno elektronsko sporočilo, ki ga je podkrepil z dvanajstimi fotografijami prizorišča domnevnega kaznivega dejanja nedaleč od lokalne ceste, ki se pred gradom Hompoš odcepi proti Bellevueju na Mariborskem Pohorju. »Ekološka katastrofa v Pivoli,« je Marko Soršak naslovil svoj dopis, v katerem je podrobneje opisal, kaj so krajani odkrili v neposredni bližini Botaničnega vrta Univerze v Mariboru. »Neznanec je tam odložil večje količine odpadnega oziroma grezničnega blata, in to kar v potok. Nemudoma smo zato aktivirali policijo, civilno zaščito, upravljalca potokov in našega koncesionarja za ceste.«

Med ogledom kraja dejanja so strokovnjaki ugotovili, da je neznanec pripeljal v gozd suho kontaminirano blato iz čistilne naprave in ga razlil na treh lokacijah. Ker je po nestrokovnih ocenah tako odložil približno 200 kubičnih metrov smrdljive nesnage, je mogoče sklepati, da se je v Pivolo pripeljal večkrat ali z več tovornimi vozili hkrati. Vzorce blata so na občini že dali v strokovno analizo. Če je kontaminirano s salmonelo ali s težkimi kovinami, utegne predstavljati širše tveganje za okolje.

»Obstaja velika verjetnost, da bo prišlo ne zgolj do onesnaženja okolja, temveč tudi do onesnaženja naših vodnih zajetij,« skrbi župana, ki je pozval vse, ki imajo kakršne koli informacije o storilcu, da navežejo (lahko tudi anonimno) stik z občino ali policijo. Tiste, ki imajo ob Hočki cesti ali Pivolski cesti nadzorne kamere, pa je prosil, da pregledajo četrtkove posnetke.

Sanacija bo zahtevna in draga

Občina je dala na svoje stroške odstraniti približno 30 kubičnih metrov odpadnega blata, s čimer je zavarovala bližnje vodno zajetje, je poročal Večer. Težje bo odstraniti smrdljivo blato, ki je že steklo po težko dostopnem gozdnem pobočju do potoka. Po besedah Boštjana Horvata, poveljnika občinske civilne zaščite, je strojno delo tam izvedljivo le pod pogojem, če bi v pobočje urezali novo cesto.

Lastnik zemljišča je Univerza v Mariboru. »Še zmeraj smo v šoku,« je včeraj potožil Branko Kramberger, dekan fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede. »Voda, ki teče skozi naš vrt, je še zmeraj zelo umazana, smrad pa se je nekoliko polegel.« Poleg okoljske katastrofe dekana skrbi tudi zakonsko določilo, po katerem mora lastnik zemljišča plačati sanacijo. »Tega stroška ne bomo mogli pokriti. To bo treba nekako drugače urediti. Ne nazadnje je univerza državna,« pravi Kramberger, ki upa, da bodo storilca odkrili in nanj prevalili stroške. Ozadje nezakonitega odlaganja Kramberger prepoznava v okoliščini, da odvoz komunalnega blata ni ustrezno nadzorovan. »Te razmere očitno nekdo s pridom zlorablja,« je dodal.

Tudi župan Soršak domneva, da je bil motiv storilca predvsem visoka cena odvoza komunalnega blata, ki znaša približno 200 evrov za tono. Obenem se poraja sum, ali gre za istega storilca, ki je prejšnji mesec v Dramljah nezakonito odložil približno 400 kubičnih metrov blata iz bioloških čistilnih naprav.

Tudi če dobijo storilca, ima ta še vedno dobiček

Na okoliščino, da je divje odlaganje komunalnega blata postalo donosen posel, je marca opozoril Sebastijan Zupanc, direktor Zbornice komunalnega gospodarstva. V pogovoru za Večer je navedel primer odlaganja blata iz čistilne naprave na Krasu. »Voznik, ki je blato pripeljal na lokacijo, ni dobil kazni, podjetje, ki je odvoz naročilo, pa je bilo kaznovano z globo 32.000 evrov. Za prevzem blata je dobilo 48.000 evrov, kar v praksi pomeni, da se računica izide,« je razložil.

Na mariborski policijski upravi so obveščeni o onesnaženju potoka v Pivoli. Obravnavajo sum storitve kaznivega dejanja onesnaženja in uničevanja okolja. O dogodku sta bila obveščena tudi upravljalec vodotoka in pristojna inšpekcijska služba, policisti pa še opravljajo ogled kraja ter nadaljujejo zbiranje obvestil.