Kot je pokazala anketa med zaposlenimi, je prav pomanjkanje parkirišč ena najpogosteje izpostavljenih težav zaposlenih na UKC Ljubljana in Onkološkem inštitutu. Da bi zaposlenim vsaj malo olajšali prihod na delovno mesto, Mestna občina Ljubljana v sodelovanju z javnima podjetjema LPP in LPT jutri uvaja direktni LPP-povezavi s P+R Stožice in P+R Barje do UKC Ljubljana ter Onkološkega inštituta Ljubljana. Na tak način bo več kot 10.000 osebam, kolikor jih je zaposlenih v teh dveh največjih slovenskih zdravstvenih ustanovah, zagotovila udoben, učinkovit in ugoden dostop do delovnega mesta. Potnikom bo tako prihranjen stres, povezan z iskanjem parkirnega prostora, privarčevali pa bodo tudi denar, saj stanejo celodnevno parkiranje ter povratni vožnji z avtobusom zgolj 1,2 evra, kar je mesečno vsaj pol manj od najema parkirnega prostora.

En avtobus pripelje do 100 zaposlenih

Kot je povedal Jože Golobič, vršilec dolžnosti generalnega direktorja UKC Ljubljana, imajo na strani MOL odličnega sogovornika, ki jim je tudi v času epidemije znal prisluhniti. »Kot veste, so osrednji bolnišnici zagotavljali pomoč prostovoljci LPP, zagotavljali so prevoze v času ustavljenega javnega prometa ter omogočili brezplačno parkiranje na javnih površinah. Vse to so bili dobri zgledi, ki so jih posnemali župani po celi državi,« je povedal Golobič, ki je izpostavil, da je prav parkiranje ena od težav, ki jih navajajo medicinske sestre ob vzrokih, zakaj razmišljajo o alternativnih zaposlitvah. »Dejstvo je, da je bil obseg parkirišč v okolici UKC Ljubljana načrtovan za standarde sedemdesetih, kar pomeni, da jih je premalo. Tako je edina možnost, da preusmerimo promet. Če si predstavljate kolono – en avtobus zasede toliko prostora kot trije avtomobili, lahko pa pelje do sto potnikov. To ni razmišljanje izven škatle, to je razmišljanje z željo, da škatla ne obstaja.«

In tudi slednjo novost je pozdravila Andreja Uštar, generalna direktorica Onkološkega inštituta, ki je poudarila, da je anketa med zaposlenimi na inštitutu, ki jo letno izvajajo, pokazala, da so zaposleni glede težav, ki jih imajo s parkiranjem, precej nezadovoljni. »Na inštitutu imamo namreč le 100 parkirnih prostorov za zaposlene, želeli pa bi si seveda, da omogočimo parkiranje prav vsem. Anketo glede možnosti parkiranja, ki jo uvaja MOL z jutrišnjem dnem, je izpolnilo skoraj 200 zaposlenih, tako da menim, da je bo rešitev dobro sprejeta,« je še povedala Uštarjeva. Jutranje odhode avtobusov s parkirišč P+R in nato popoldne nazaj do njih s Hrvatskega trga so uskladili glede na ankete med tisoč zaposlenimi. Avtobus z oznako UKC+OI bo s P+R Stožice in P+R Barje odpeljal vsako jutro ob 5.30.

Janković stavi na poglobitev Zaloške

Novo progo P+R pa ljubljanski župen Zoran Janković jemlje bolj kot začasno rešitev, saj se zaveda, da na UKC in Onkološkem inštitutu potrebujejo parkirišča. »Vsi radi pridemo na svoje delovno mesto z avtomobilom. Trenutna povezava ponuja zaposlenim, da na delovno mesto pridejo v 10 minutah,« je povedal Janković. Dodal je: »Tista prava, dokončna rešitev je, da bo šla Zaloška cesta pod zemljo. Pred desetimi leti je bil podpisan memorandum, zdaj ga obnavljamo. Gre za to, da se poglobi Zaloška cesta, s tem bi UKC postal eno dvorišče, dobili bi približno 2000 parkirnih prostorov. To pa bi bila rešitev za zaposlene in obiskovalce.« Ob tem je še izpostavil, da so na drugi strani Ljubljanice zapori, ki se selijo na Litijsko cesto: »Tista lokacija bo prav tako rezervirana za potrebe zdravstva – ali UKC ali Onkološkega inštituta.«

To pa ni edina novost, ki je bodo deležni tako zaposleni kot pacienti. Od prvega julija, kot je še napovedal Golobič, bo v bolnišničnem kampusu na razpolago brezplačna uporaba električnega vozila kavalir. Namenjen je prevozu slabše mobilnih oseb. »To pomeni, da bi lahko storitev P+R namenili tudi obiskovalcem in pacientom, ki bi vozilo varno pustili na mestnem obrobju, prispeli na Hrvatski trg z avtobusom in nato s kavalirjem do klinike. Predvsem osebam, ki niso iz Ljubljane, bi to bistveno olajšalo dostop do storitev UKC Ljubljana in Onkološkega inštituta,« so prepričani v ljubljanskem UKC.