Slovenski ljubitelji tenisa so drugi dan dvobojev na Rolandu Garrosu, drugem letošnjem turnirju največje četverice, prišli na svoj račun. Dvoboji Polone Hercog, Kaje Juvan in Tamare Zidanšek so si sledili drug za drugim in se med seboj prekrivali. Slovenske igralke so bile nepretrgoma na igrišču kar šest ur, pri svojem delu pa so bile dvotretjinsko uspešne. Vse tri slovenske igralke so imele na drugi strani mreže precej bolj uveljavljene tekmice. Tamara Zidanšek je po 203 minutah boja s 6:7 (1), 7:6 (2), 9:7 premagala sedmo igralko sveta in nekdanjo zmagovalko OP ZDA Bianco Andreescu, Polona Hercog je bila po dveh urah s 6:1, 3:6, 6:4 boljša od 16. nosilke Kiki Bertens, Kaja Juvan pa je z 0:6, 5:7 priznala premoč branilki naslova Igi Šwiatek.

Polona Hercog od 2:4 do 6:4

Prva od Slovenk je stopila na igrišče Polona Hercog. Štajerka je nekdanji četrti igralki sveta Kiki Bertens po operaciji ahilove tetive preprečila zmagovito vrnitev na igrišča. Slovenka je diktirala tempo v prvem nizu, v drugem povedla z 1:0 ter imela vezani žogici za odvzem servisa. V nadaljevanju je popustila. Nizozemka je dobila drugi niz, v tretjem pa povedla z 2:0 in 4:2. Mariborčanka je najbolje odigrala v ključnih trenutkih odločilnega niza, dobila štiri igre zapored in se devetič v karieri veselila uvrstitve v 2. krog OP Francije.

Statistika kaže, da ima Polona Hercog še precej rezerv. Prvi servis je zadela le v 40 odstotkih, naredila pa je kar 31 neizsiljenih napak. »Izbrala sem težjo pot za zmago. Odločilna je bila osma igra tretjega niza, ko sem se dobro rešila,« je po dvoboju povedala Polona Hercog, ki se bo v 2. krogu pomerila s Francozinjo Carolino Garcia (58.), ki je v uvodnem krogu v dobri uri s 6:3, 6:1 nadigrala Nemko Lauro Siegemund.

Zidanškova le dočakala zmago

Od vseh slovenskih igralcev je v Pariz lahko najbolj optimistično pripotovala Tamara Zidanšek, ki je v tej sezoni na pesku dobila 10 dvobojev in 4 izgubila. Konjičanka je specialistka za igro na pesku, v zadnjih dveh letih pa se je vselej poslovila v prvem krogu. Najbližje napredovanju je bila lani, ko je v odločilnem nizu s 6:8 priznala premoč nekdanji zmagovalki OP Francije Garbine Muguruza. Tudi letos ji žreb ni bil naklonjen, saj se je pomerila z Bianco Andreescu, ki je pred Parizom igrala le na enem peščenem turnirju.

Dvoboj je bil poln preobratov, Kanadčanka pa je imela bučno podporo s tribun. Tamara Zidanšek je prvo zaključno žogico zapravila v tretjem nizu pri vodstvu s 6:5, druge na servis tekmice pa ne, zato se je veselila največje zmage v karieri. »Igrala sem res dobro, a znam še bolje. V žaru borbe sem pozabila rezultat, kar je bilo dobro,« se je veselila Tamara Zidanšek, ki je nagrajena z boljšim žrebom v 2. krogu, kjer jo bo čakala Američanka Madison Brengle (84.).

Odličen drugi niz Kaje Juvan

Kaja Juvan je imela najtežji možen žreb, saj se je v prvem krogu pomerila z lansko zmagovalko Igo Šwiatek. Ljubljančanka je v prvem nizu dobila zgolj devet točk, v drugem pa zaostajala z 1:3. V nadaljevanju je izbruhnila kot vulkan ter po izenačenju na 5:5 dosegla nekaj, kar lani v Parizu ni uspelo nobeni teniški igralki. Iga Šwiatek je namreč na lanski zmagoviti poti vse dvoboje dobila tako gladko, da je sedmim tekmicam v posameznem nizu prepustila največ štiri igre. V zaključku drugega niza je imela Kaja Juvan sijajno priložnost, da bi tekmici vnovič odvzela servis, a je žogica malenkost zgrešila stransko črto, pri zaostanku s 5:6 pa ni izkoristila prednosti 40:0 na svoj začetni udarec.

Po dvoboju sta si dobri prijateljici in partnerici med mladinkami padli v daljši objem, po katerem so gledalci na osrednjem stadionu Philippa Chatrierja ob jubileju za 20. rojstni dan zapeli Igi Vse najboljše. »Težko se je zbrati proti eni najboljših prijateljic. Skušala sem ostati mirna in si dopovedovala, da na igrišču ni prijateljev, so le tekmeci. Kaja ni bila nič kaj gostoljubna ob mojem prazniku, v drugem nizu je izkoristila vse ponujene priložnosti. Na srečo sem zmagala in optimistično gledam naprej,« se je veselila Iga Šwiatek.