»Gre za specifično tekmovanje,« so v en glas poudarjali trenerji vseh štirih moštev pred zaključnim turnirjem košarkarskega pokala, ki je znova pokazal svojo nepredvidljivost. V finalu sta se namreč znašli moštvi, ki v polfinalu nista bili v vlogi favorita. Na prvem obračunu je Šentjur porazil Rogaško, na drugem pa je sledilo največje presenečenje konca tedna na Kodeljevem, saj je Krka s trojko Luke Lapornika ob sireni izločila Cedevito Olimpijo. Novomeščani v finalu nato proti Šentjurčanom niso imeli lahkega dela, a so vseeno prišli do četrte pokalne lovorike v klubski zgodovini, prve po sezoni 2015/16. Najboljši posameznik turnirja je bil Luka Lapornik.

Mirna končnica Krke v finalu

Kljub temu da jim pred začetkom zaključnega pokalnega turnirja nihče ni pripisoval velikih možnosti za zmago, so bili Šentjurčani odločeni, da drago prodajo svojo kožo. V tekmo so krenili odločno in predvsem trdo, na telo, kar je kar nekoliko presenetilo Novomeščane. V moštvu trenerja Aleša Pipana je blestel predvsem Dalibor Đapa, ki je v prvi četrtini dosegel 11 točk in predstavljal nerešljivo uganko za Novomeščane. Proti koncu prvih desetih minut je trener tokratnih gostov Dalibor Damjanović prvič močno povzdignil glas, saj je začutil, da bi se lahko tekma odvila v zanje neljubo smer. A pravi preobrat na igrišču je Krka naredila v drugi četrtini, v katero je krenila s povsem drugačnim odnosom. Ob večji borbi je prednost nasprotnika kopnela, kmalu pa tudi skopnela. Krka je tako v drugi polčas vstopila z rahlo prednostjo, ki jo je znala oplemenititi. Šentjurju je začela vidno jenjati sapa, kar so Dolenjci znali kaznovati in se veselili četrte pokalne lovorike.

»V polfinalu smo opravili ogromno delo. Premagali smo Olimpijo, a smo morali na zmago takoj pozabiti. Naredili smo vse, da smo bili v finalu osredotočeni. Šentjur je dobra ekipa, ki je dobro vodena. Dosegli so zelo dober rezultat, a se naši igralci k sreči niso sprostili. Prejeli smo samo 66 točk. Naša filozofija je bila obramba. Samo na tak način smo lahko zmagali po težki tekmi z Olimpijo. Finale državnega prvenstva? Ljubljančani so v prednosti, igrajo doma in so favoriti,« je povedal trener Krke Dalibor Damjanović.

Neverjetne napake Olimpije

Levji del naloge pri pohodu na četrto pokalno lovoriko je Krka naredila v polfinalu, v katerem je slavila tako, kot je februarja lani klonila. S trojko ob zvoku sirene. Ljubljančanom jo je zagodel Luka Lapornik, lani jo je Novomeščanom Edo Murić. Spodrsljaj zmajev bo pustil velik črni madež na sezoni, še posebno zaradi okoliščin, v katerih se je zgodil. Medtem ko se je lahko trener Jurica Golemac z igralci od torka pripravljal na Krko, je dolenjsko moštvo še v sredo igralo izčrpavajočo tretjo polfinalno tekmo državnega prvenstva proti Rogaški. Ob tem trener Dalibor Damjanović zaradi poškodb ni mogel računati na Miho Škedlja, Rod Camphor in Milan Milovanović pa sta zmogla le po slabih pet oziroma dve minuti in pol. Za nameček sta sredi zadnje četrtine peti osebni napaki prejela še Rok Stipčević in Vasilije Vučetić, Olimpija pa je dobro minuto pred koncem vodila za kar osem. »Neverjetne napake in neverjetne neumnosti si tako izkušena ekipa ne bi smela dovoliti. Tekme nam ni uspelo uspešno pripeljati h koncu,« je bil kratek in jedrnat Jurica Golemac, ki mu z Olimpijo še v drugem poskusu ni uspelo osvojiti pokalne lovorike.