Se bo hokejski pokal za državnega prvaka nocoj preselil na Jesenice? Železarji so po drugi veliki zmagi v Tivoliju na pragu 36. šampionske zvezdice, a v hokeju vsi poudarjajo, da je zadnji korak vedno najbolj zahteven. Ranjena Olimpija nima več popravnega izpita in v prazni Podmežakli potrebuje zmago. Če bodo tudi četrto tekmo finala dobili gostje, bo dvoboj za naslov prvaka odločen v mikavnem ponedeljkovem večeru v Ljubljani.

Olimpiji popušča zbranost

Jeseničani v finalni seriji kažejo veliko več motiva in želje po zmagi. Tivoli je v zaključku sezone postal gorenjska utrdba, v kateri se Olimpija po zmagoslavju v alpski ligi nikakor ne znajde več. V sredo zvečer so železarji podivjali na ljubljanskem ledu in s štirimi zadetki povozili neodločnega tekmeca, ki že na drugem derbiju sezone ni našel poti do gola. Zmagovalca je v prvi tretjini odločila izjemna učinkovitost z igralcem več, ko so Jeseničani s serijo zadetkov kaznovali vse tri izključitve Olimpije. Med junaki je bil znova Žan Us, ki je zaklenil vrata in v finalu ubranil skoraj sto strelov. Soigralcem z blestečimi predstavami vliva veliko poguma in samozavesti, obenem pa spravlja v obup utrujeno ljubljansko moštvo, ki ga v ključnih trenutkih finala zapušča zbranost.

Trener Raimo Summanen vse bolj povzdiguje glas zaradi spornih odločitev in »vzvišenega obnašanja« glavnega sodniškega para, a obenem priznava, da njune napake niso vplivale na razplet nobene od treh tekem. Nenavadno je, da se med finalom po uradnih kanalih kluba kar vrstijo novice o novih igralcih Olimpije za prihodnjo zimo v najmočnejši avstrijski ligi. Po Luki Kalanu in Gregorju Koblarju se v Tivoli vrača tudi Kristjan Čepon. Podpisovanje pogodb s svežimi obrazi lahko v tako občutljivem obdobju vnese nemir v slačilnico, a so v Tivoliju prepričani, da to nikogar ne moti.

Odlična taktika Mitje Šivica

Jesenice so odločene, da želijo nocoj končati finalno serijo. Ključna bo mentalna priprava z veliko discipline, ki železarjem ob hitrem drsanju zagotavlja prvi naslov slovenskega prvaka po letu 2018. Trener Mitja Šivic je v letošnji sezoni pripravil odlično taktiko za favoriziranega tekmeca, ki temelji na nepopustljivi igri v obrambi. Šivic je v finalu zelo zbran in svojemu moštvu neprestano dviguje moralo, da gredo igralci v najtežjih trenutkih čez prag bolečine. V boju za domači prestol z napotki sodelujejo tudi izkušeni hokejisti (Tavželj, Hebar, Rajsar…), ki jih najbolj motivirajo ravno tekme z Olimpijo, za katero so nekoč že igrali.

Ljubljančani za podaljšanje serije do ponedeljka potrebujejo najboljšo predstavo finala z bojevitim pristopom od prve minute. Ključno vprašanje je, ali ima Olimpija dovolj fizične in psihološke moči za vrnitev v igro po hudem tivolskem porazu. V moštvu skorajda ni hokejista brez manjše poškodbe, a šampionske zasedbe predvsem v najbolj kočljivih situacijah pokažejo svoj pravi značaj. Če si bodo Jesenice nocoj nadele že drugo krono letošnje sezone, bo to slaba popotnica za odmeven projekt Olimpije, ki se jeseni vrača med avstrijsko elito.