Čeprav je bil delež pozitivnih PCR testov podoben kot pred tednom dni, pa je bilo v primerjavi s prejšnjim prazničnim torkom, ko je bilo ugotovljenih le 403 novih novih primerov, včeraj potrjenih za dobrih sto odstotkov več okužb. Sedemdnevno povprečje se je z včerajšnjih 675 tako zvišalo na 750. Najvišjo 14-dnevno in 7-dnevno pojavnost okužb z novim koronavirusom ima še vedno primorsko-notranjska regija, najnižjo pa obalno-kraška.

V bolnišnicah se zdravi 560 covidnih bolnikov, 24 manj kot včeraj, od tega na oddelkih za intenzivno terapijo 141. Skupaj so v torek v bolnišnice sprejeli 45 covidnih bolnikov, odpustili pa 63. Število aktivnih primerov še naprej ostaja pod 10 tisoč, natančneje 9688.

Glede na vladni semafor sproščanja ukrepov se na državni ravni še naprej nahajamo v oranžni fazi, kar pomeni, da je tako sedemdnevno povprečje okužb kot tudi število hospitaliziranih nižje od 1000. Da bi prešli v rumeno fazo, bi morali imeti v bolnišnicah manj kot 500 hospitaliziranih covidnih bolnikov, sedemdnevno povprečje okužb pa bi moralo biti nižje od 600.

Inštitut Jožef Štefan, ki objavlja prognozo širjenja covid-19 v Sloveniji, tudi v zadnji napovedi piše, da epidemija vendarle počasi upada. Reprodukcijsko število je ocenjeno na R=0,96, kar pomeni, da ena okužena oseba virus prenese na manj kot eno osebo. Ob enakem trendu razvoja epidemije bi lahko po napovedih IJS v rumeno fazo prešli sredi maja.

V maju na voljo najmanj 450 tisoč odmerkov cepiv

Jelko Kacin, nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja proti novemu koronavirusu, je na današnji tiskovni konferenci opozoril, da je cepljenje najpomembnejši korak k vrnitvi v normalnost. »Vsi, ki še razmišljate, ali bi se cepili ali ne, ne odlašajte več z odločitvijo,« je opozoril državni sekretar in pojasnil, da želijo s hitrejšim cepljenjem omogočiti, da bodo razmere v bolnišnici vzdržne in bomo lahko imeli bolj normalno poletje.

Napovedal je, da bodo v prihodnjih mesecih v Slovenijo prihajale vedno večje količine cepiva. V maju bo po njegovih besedah na voljo več kot 450 tisoč odmerkov cepiv, od tega 330 tisoč odmerkov Pfeizerjevega cepiva. Vsak teden naj bi prejeli več kot 50 tisoč odmerkov, ob koncu meseca pa že dvakrat toliko. Povečan tempo z več kot 100 tisoč odmerki na teden naj bi se nadaljeval tudi v juniju. Kot je pojasnil Kacin, se je Evropska komisija s proizvajalcem dogovorila za predhodno sproščanje oziroma dobavo velikega dela pogodbenih količin, ki bi sicer morale biti dobavljene šele v zadnjem četrtletju. S hitro in povečano zmogljivostjo proizvajalca Pfizer-Biontech sicer nadomeščajo izpad zaradi cepljenja z AstroZeneco, ki po Kacinovih besedah še naprej ne izpolnjuje pogodbenih obveznosti.

Poleg cepiva Pfizer Slovenija računa tudi na dobavo novega cepiva Johnson & Johnson, kjer bo za zaščito dovolj že en odmerek. Prvi so ga že prejeli nekateri olimpijci in izkušnje so dobre, je povedal Kacin. »Cepivo dobavljamo vsak teden, količine odmerkov in pogostost dobav se povečujejo,« je povedal. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je bilo v Slovenijo sicer do zdaj skupno dobavljenih okoli 13.000 odmerkov tega cepiva. Močno so se povečale tudi dobave cepiva Moderne, ki ta mesec prvič dobavlja cepiva vsak teden v enakih količinah.

Dobave cepiva Astra Zeneca v tem tednu ne bo, je še pojasnil Kacin, zato z razpoložljivimi količinami skrbno gospodarijo, tako da bodo imeli dovolj zalog za drugi odmerek, če bi nastale še večje motnje.​ Novih vrst cepiv pa po njegovih besedah v kratkem še ni pričakovati.

»Manjši cepilni centri so bolj proaktivni«

Kacin je povedal, da bo glede same same cepilne strategije, koordinacije cepljenja in skupne aplikacije na jutrišnji dopoldanski novinarski konferenci lahko več pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar. Kot je dejal, so trenutno osredotočeni na pomoč cepilnim centrom in zagotavljanju boljših pogojev za bolj množično in hitrejše cepljenje. Po njegovi oceni so pri tem najbolj uspešni manjši cepilni centri, ki so bolj proaktivni in imajo klicno službo, kjer ne le sprejemajo klicev, pač pa tudi sami vabijo na cepljenje.

Dodal je, da nujno potrebujemo aplikacijo, ki bi odpravila veliko trenutnih problemov glede cepljenja in bi omogočila, da se čim prej cepi čim večje število ljudi. Ponovna prijava na cepljenje kljub novi aplikaciji sicer po njegovih besedah ne bo potrebna.

Skladno s trenutno nacionalno strategijo cepljenja poleg kroničnih bolnikov in zaposlenih v kritični infrastrukturi trenutno cepijo starostno skupino od 50 do 59 let. Kacin nima informacije, koliko jih še čaka na cepljenje, je pa postregel s podatkom, da so v tej v starostni skupini od 50 do 54 let cepili 16,3 odstotka oseb, v skupini od 55 od 59 let pa 23,3 odstotka. Skupno je bilo v tej skupini doslej cepljenih 70.000 oseb.

Kacin je ob tem dejal, da si prizadevajo sprostiti cepljenje tudi za mlajše osebe, ter pri tem dodal, da je trenutno povprečna starost tistih, ki so zboleli za covidom-19 in ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, zdaj osem let nižja, kot je bila v prvem valu, prav tako se čas zdravljenja ne skrajšuje. Po njegovi oceni so sicer mladi še najmanj problematična skupina. »Ko bodo videli, kako cepiva učinkujejo in kakšne praktične posledice prinašajo glede mobilnosti in potovanj, se bodo z veseljem odzvali v večjem obsegu.«