V Indiji je bilo uradno potrjenih že več kot 20 milijonov okužb s koronavirusom. A teh številk ne smemo jemati za zlato. Dejansko število okuženih je namreč vsaj petkrat večje, saj se zunaj velemest veliko premalo testira.

Včeraj je bilo uradno potrjenih 355.000 okužb. V petek, ko se je testiralo več ljudi, je bilo potrjenih 400.000 okužb, kar je svetovni rekord. Vsekakor ni mogoče verjeti zvezni vladi, da se širjenje virusa upočasnjuje. Res pa je manj okuženih na območju Mumbaja.

Primanjkuje kisika

Podobno kot številni strokovnjaki je voditelj opozicije Rahul Gandi iz Kongresne stranke na twitterju zahteval popolno zaprtje javnega življenja po vsej državi: »To je edini način, da ustavimo širjenje koronavirusa.« Vlado je obtožil, da njena pasivnost »ubija številne nedolžne ljudi«. Toda premier Narendra Modi se boji še enkrat z zaprtjem prizadeti gospodarstvo. Po pisanju Guardiana je lani spomladi takšen ukrep v hudo revščino pahnil 75 milijonov Indijcev. Nenazadnje še danes veliko Indijcev umre od lakote. Modi sicer prepušča posameznim zveznim državam, da sprejemajo ukrepe zaprtja. V zadnjih dneh je popolno zaprtje razglasil nadvse revni Bihar, kjer so odprte samo trgovine z živili, bolnišnice in vladne pisarne.

Doslej je 10 odstotkov Indijcev dobilo en odmerek cepiva, 2 odstotka pa oba odmerka. To je zelo malo, saj je Indija daleč največja proizvajalka cepiv. Menda je teh začelo v Indiji celo primanjkovati. Na dan se cepi samo še 1,7 milijona Indijcev, torej komaj vsak osemstoti.

V bolnišnicah pa še vedno primanjkuje kisika. Mnogi sorodniki bolnikov si ga poskušajo priskrbeti na črnem trgu. Več bolnišnic v prestolnici se je obrnilo po pomoč na delhijsko vrhovno sodišče, ki je obljubilo kaznovanje pristojnih na oblasti, ki ne bodo zagotovili kisika. Mestna vlada v New Delhiju trdi, da potrebuje 976 ton kisika na dan, od Modijeve vlade pa ga dobi manj kot 490 ton. Predstavniki Modijeve vlade pa na sodišču trdijo, da si na vso moč prizadevajo rešiti problem in da delhijske oblasti, ki so z nasprotnega političnega pola, politikantsko izkoriščajo težave s kisikom.

Nerealne uradne statistike

Tako zvezna kot delhijska vlada sta zdravstveno krizo pričakali nepripravljeni. Zlasti Modi, ki je nedavno doživel hud poraz na volitvah v več zveznih državah, najbolj v stomilijonski Zahodni Bengaliji, je predolgo ignoriral naraščajoče število okužb. Celo spodbujal je k verskim in političnim shodom še vse do sredine aprila, ko je bila situacija že zelo kritična.

Diletantstvo zvezne vlade je bolj očitno ob podatku, da je število bolniških postelj enako kot pred pandemijo, ena na dva tisoč prebivalcev, kar je devetkrat manj kot v Sloveniji. Veliko Indijcev umre tudi zato, ker v bolnišnicah ni več prostora.

Uradno je zaradi novega koronavirusa je umrlo 222.000 ljudi, a ta podatek je daleč od realne slike. Kot poroča nemški tednik Der Spiegel, nekateri strokovnjaki celo trdijo, da je treba uradne številke pomnožiti s 30. Potemtakem bi za koronavirusom umrlo že 6,66 milijona ljudi ali 0,5 odstotka Indijcev, na dan pa bi bilo v Indiji več kot 100.000 smrtnih žrtev. Britanski Guardian pa se sklicuje na strokovnjake, ki trdijo, da je mrtvih za koronavirusom v resnici desetkrat več, kot navajajo uradne številke. V tem primeru bi bilo število smrtnih žrtev na milijon prebivalcev na dan podobno kot v Sloveniji v najhujših dneh pandemije. O velikem številu umrlih pričajo dolge vrste pred krematoriji in številni zažigi trupel na majhnih grmadah, s čimer se po hinduističnem verovanju duša osvobodi telesa.