Burgerji s pršutom in omako aioli

Način pečenja: neposredno in posredno;, zahtevnost: srednja; čas priprave: okoli 20 minut; čas pečenja: do 10 minut

Sestavine za 8 porcij:

Za polpete:

–1 kg mlete govedine

–1 šopek sveže sesekljanega peteršilja

–2 drobno sesekljana stroka česna

–1 žlica gorčice

–sol, poper

–1 žlička paprike v prahu

–2 žlici olja

Za omako aioli:

–2 drobno sesekljana stroka česna

–1 drobno sesekljan rdeč čili

–75 g majoneze

–2 žlički paprike v prahu

–morska sol

Potrebujemo še

–2 mesnata paradižnika

–8 bombet s sezamom

–8 rezin pršuta

–8 rezin polnomastnega alpskega sira

Priprava:

Mletemu mesu primešamo peteršilj, česen, gorčico, sol, poper in papriko v prahu. Z vlažnimi rokami oblikujemo 8 tankih polpet. Namažemo jih z malo repičnega olja in pečemo na vročem žaru na vsaki strani največ 5 minut. Pršut na hitro popečemo, da postane hrustljav.

Pripravimo omako aioli. Česen in čili zmešamo z majonezo, začinimo s papriko ter solimo. Paradižnika operemo, očistimo in narežemo na kolute.

Prerežemo bombete in obe polovici namažemo z omako aioli. Na spodnjo polovico bombete damo pol rezine pršuta in sira, na to položimo polpeto, ki jo obložimo z drugo polovico rezine pršuta in sira. Vse skupaj posredno pečemo (grejemo) 3 minute, da se sir stali. Nato dodamo rezino paradižnika, solimo, popramo in na vrh položimo še drugo polovico bombete.

Piščančji hot dog s pestom

Način pečenja: neposredno; zahtevnost: srednja; čas priprave: okoli 50 minut; čas pečenja: okoli 10 minut

Sestavine za 4 porcije:

Za pesto:

–1 strok česna

–1 žlica pinjol

–1 majhen rdeč čili

–100 g sušenih paradižnikov v olju

–25 g naribanega parmezana

–0,5 dl oljčnega olja

–1 žlica sesekljanega kopra

–sol

Za hot dog:

–2 čebuli

–3 žlice olja

–1 kumara

–1 žlica sesekljanega kopra

–1 žlička limonovega soka

–1 žlička sladkorja

–sol

–poper

–4 polovice filejev piščančjih prsi

–4 štručke za hot dog

–2 paradižnika v grozdu

Priprava:

Pripravimo pesto. Česen olupimo in narežemo na koščke. V ponvi brez maščobe zlatorjavo popražimo pinjole, jih vzamemo iz ponve in pustimo, da se ohladijo. Čili očistimo, operemo in grobo sesekljamo. Paradižnike odcedimo in narežemo na kose. Česen, pinjole, čili, paradižnike, parmezan in oljčno olje dobro pretlačimo. V pesto vmešamo koper in nazadnje solimo.

Čebulo olupimo in narežemo na drobne kocke. V ponvi segrejemo 1 žlico olja in na njem čebulo rahlo popražimo. Odstavimo jo in pustimo, da se ohladi.

Kumaro očistimo in olupimo. Z nožem za lupljenje krompirja jo narežemo na tanke trakove. Koper, limonov sok, sladkor in 1 žlico olja zmešamo s kumaro ter solimo in popramo.

Fileje operemo, otremo in vsako polovico vzdolžno narežemo na 3–4 trakove. Nato jih solimo, namažemo s preostalim oljem in pečemo na vročem žaru 5 minut, pri čemer jih večkrat obrnemo. Prerežemo štručke za hot dog in jih pečemo na vsaki strani 1 minuto.

Paradižnika operemo, očistimo in narežemo na kolobarje. Nadevamo jih na spodnje polovice štručk. Nanje nadevamo pesto in po vrhu položimo popečene trakove mesa. Hot dog obložimo s kumaro in čebulo. Na vrh položimo zgornjo polovico štručke.

Krompir v foliji z dvema omakama

Način pečenja: neposredno; zahtevnost: nizka; čas priprave: okoli 25 minut; čas kuhanja: okoli 15 minut; čas pečenja: okoli 15 minut

Sestavine za 4 porcije:

Za krompir v foliji

–12 srednje velikih lepih krompirjev

Za zeliščno omako

–1/2 šopka peteršilja

–1/2 šopka drobnjaka

–1 strok česna

–150 g skute

–sol

–poper

Za lososovo omako

–150 g dimljenega lososa

–180 g crème fraîche ali kisle smetane

–1 žlico soka limete

–1 žlico sveže sesekljanega kopra

–sol

–poper

Priprava:

Krompir dobro oščetkamo pod tekočo vodo in ga z olupkom kuhamo v vreli vodi okoli 15 minut. Odcedimo ga in pustimo, da se malo ohladi. Nato ga križno zarežemo in vsakega zavijemo v aluminijevo folijo. Pečemo ga na vročem žaru 10–15 minut. Večkrat ga obrnemo.

Pripravimo zeliščno omako. Zelišča operemo in otresemo. Česen olupimo. Vse skupaj drobno sesekljamo in zmešamo s skuto. Solimo in popramo. Pripravimo lososovo omako. Lososa narežemo na drobne kocke in zmešamo s preostalimi sestavinami. Solimo in popramo. Omaki ponudimo zraven krompirja v foliji. Poleg se poda mešana solata ali ohrovt.