Ta jed je z izbrano solato lahko čisto enostavno kar samostojna jed, lahko pa je odlična priloga izbranemu proteinu. Poleg lahko pripravite na primer pečeno meso ali pa lososa.
Recept za pripravo odlične kremne gobove omake mora imeti vsak dober kuhar. Uporabite lahko gobe, ki so vam najbolj všeč in ki jih imate na razpolago. Uporabite kar najbolj dostopne rjave šampinjone, ki so ravno prav kompaktni in z malo spretne obdelave zelo okusni. Uporabite lahko tudi jurčke, šotorovke, šitake gobe itd.
Da je omaka bolj bogata, ji dodamo smetano in parmezan, če pa bi recept za gobovo omako brez mlečnih izdelkov, pa odklikajte na recept Neverjeten cvetačni zrezek z gobovo omako, kjer lahko vidite, kako cvetačo spremeniti v odličen vegi kvazi zrezek.
Pa si poglejmo še gomolj zelene. Gomolj zelene ni ravno najlepše izgledajoča zelenjava, človek se je kar malo ustraši. A če jo pravilno pripravite, resnično zasije. Najtežji del priprave pireja iz zelene je rezanje na kocke. Takole postopajte: zeleno najprej previdno odrežite na spodnjem delu gomolja, potem pa še na zgornjem. Nato gomolj postavite na odrezan del, da se vam ne kotali sem in tja in ga z nožem postopoma previdno obrezujte. Narežite na kose, nato pravokotničke in na kocke. Potem pa jo pripravite še tako, kot je napisano v receptu in ves trud bo poplačan. Odlični okusi! Za lažjo predstavo rezanja in samostojno objavo recepta odklikajte na recept Kremast zelenjavni pire iz gomolja zelene
Najprej pa še nekaj idej za jedi z gobami:
Rezanci v svilnati mascarpone omaki z gobicami in pestom
Krompirjev curry z gobami in špinačo
Kuskus juha s šparglji, brokolijem in gobami
Piščanec z gobami in rumeno bučo v vinski omaki
Rezanci s fantastično bolonjsko omako z gobami
Mascarpone polenta s pečenimi gobicami in jajcem (LINK: )
Še več jedi z gobami najdite pod oznako gobe
Pa dober tek!
Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!
SESTAVINE (za 2 osebi):
Sestavine za pire iz zelene:
1 srednje velik gomolj zelene
približno 0,5 l mleka
1/4 žličke soli
1/8 žličke muškatnega oreščka
2 koščka mleka
Sestavine za gobovo omako:
1 košček masla
1 žlica olja
400 g svežih gob
1/2 čebule
2 stroka česna
2 vejici svežega (ali 1/2 žličke suhega) timijana
1 dcl vode
1 žlica moke
0,5 dcl sladke smetane
20 g parmezana
1/2 žličke soli
poper
1 žlička olja
peteršilj in parmezan za okras
PRIPRAVA
Gomolj zelene previdno olupite in narežite na kocke, potem pa v mleku skuhajte do mehkega. Nekaj mleka prihranite, ostalega pa odlijte. V mešalnik dajte odcejeno kuhano zeleno, dodajte maslo, sol, muškatni orešček in zmiksajte. Dodajte toliko mleka, da dobite kremast pire
V ponvi stopite maslo in segrejte olje ter zmehčajte sesekljano čebulo. Dodajte sesekljan česen in gobe ter posolite in popoprajte, potem pa kuhajte toliko časa, da voda, ki jo gobe spustijo, izpari. Dodajte moko in premešajte, potem pa dodajte vodo, premešajte, potem pa dodajte še smetano, parmezan in poper. Premešajte in kuhajte, da se omaka zgosti, potem pa dodajte še peteršilj.
Na krožnik servirajte pire, dodajte gobovo omako, okrasite s parmezanom in peteršiljem ter poprom in takoj postrezite.