Šesterica angleških separatistov se je manj kot 48 ur po odmevni naznanitvi evropske superlige posipa s pepelom. Iz vrst Liverpoola so sporočili, da so načrt pridružitve tekmovanju zaustavili, pri Arsenalu so se za potezo opravičili svojim navijačem, podobno pa so storili tudi pri Manchester Uniitedu, Manchester Cityju, Chelseaju in Tottenhamu.

Odločitev je že pozdravil predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin, zadovoljen, da so se vrnili pod njihovo okrilje. »Verjamem, da lahko ponudijo veliko. Ne zgolj našim tekmovanjem, temveč celotnemu evropskemu nogometu. Sedaj je pomembno, da gremo dalje in znova postanemo enotni,« je sporočil prvi mož Uefe.

»Glede na trenutne okoliščine, bomo premislili, katere korake napraviti, da preoblikujemo projekt. Ob tem bomo imeli vselej v mislih cilje, ki bodo navijačem nudili najboljšo možno izkušnjo in hkrati izboljšali solidarnost pri izplačilih celotne nogometne skupnosti,« so v odzivu na ravnanje angleških predstavnikov sporočili iz superlige.

Superligo zapustili tudi Milan, Inter in Atletico Madrid

Danes sta poleg Angležev od tekmovanja odstopila še oba milanska kluba Inter in Milan ter tudi španski Atletico Madrid. »Vedno smo zavezani k temu, da damo navijačem najboljšo nogometno izkušnjo. Inovacije in vključevanje so del naše DNK od nastanka,« so sporočili iz Interja in dodali, da so skupaj z delničarji vedno stremeli k izboljšanju nogometne industrije.

Podobno sporočilo je prišlo tudi iz vrst kluba slovenskega reprezentančnega vratarja Jana Oblaka. Vodstvo kluba se je sestalo danes zjutraj in odločilo, da ne bo dokončno formaliziralo sodelovanja v projektu. »Atletico Madrid se je za priključitev superligi odločil prejšnji ponedeljek kot odgovor na okoliščine, ki jih zdaj ni več,« so pojasnili Madridčani in izpostavili pomembnost harmonije v Atleticovi družini, pri čemer so izpostavili predvsem navijače.

Agnelli: Nogomet potrebuje stabilnost

Predsednik italijanskega nogometnega velikana Juventusa Andrea Agnelli kot eden pobudnikov nove superlige v zadnjih dneh med nogometnimi navijači po svetu žanje vse prej kot simpatije. A sam je v torek za italijanske medije dejal, da je nogomet postal velika industrija in potrebuje stabilnost. »Nogomet ni več igra. Danes smo 25-milijardna industrija, ki potrebuje stabilnost,« je še pred izstopom šestih angleških klubov iz superlige dejal za La Repubblico.

Da bi upravičil to novo tekmovanje, ki se po umiku angleških klubov zdaj zdi bolj ali manj končano, je Agnelli poudaril, da »nogomet preživlja veliko krizo privlačnosti za nove generacije«. Pri tem posebej misli na tiste, ki imajo otroke med 10. in 15. letom starosti, »ki jih zanima nekaj drugega«.

»To je proces, ki ga je epidemija novega koronavirusa pospešila,« je dejal za La Repubblico Agnelli, ki je s »superligaško akcijo" razočaral Aleksandra Čeferina, s katerim sta si bila blizu. Prekinitev odnosa s Čeferinom je Agnelli pospremil le z: »To so podrobnosti zasebnega življenja.«

V pogovoru za Reuters pa je Italijan danes priznal, da je superliga bolj ali manj le še mrtva črtka na papirju. »Če sem povsem pošten, je očitno, da to ni mogoče.«

Klubi z udeležbo v superligi kazali zgolj pohlep

Superligo so ustanovili Real Madrid, Manchester United, Juventus, AC Milan, Barcelona, Liverpool, Manchester City, Inter, Chelsea, Tottenham, Atletico Madrid in Arsenal. S tem pa so poželi ogromno kritik navijačev, javnosti ter tudi krovnih nogometnih organizacij, vključno z Mednarodno in Evropsko nogometno zvezo, ki sta napovedali sankcije, če bi dejansko superliga zaživela.

Veliko kritik je tudi na račun tega, da naj bi klubi z udeležbo v superligi kazali zgolj pohlep. Finančne številke superlige namreč segajo v nebo. Tekmovanje naj bi na daljše obdobje ustvarilo deset milijard evrov prometa, klubi ustanovitelji pa bi si v startu razdelili 3,5 milijarde evrov.

A za zdaj prihajajo zgolj informacije o tem, da iz tega projekta ne bo nič. To pa bi pomenilo precej sprememb tudi v klubih, britanski Independent že poroča, da naj bi Agnelli odstopil z mesta šefa Juventusa, velik pritisk za podobno potezo pa naj bi bil tudi na predsedniku madridskega Reala Florentinu Perezu in drugih predsednikih omenjene 12-erice.

V tem članku smo zbrali odzive po ustanovitvi nogometne superlige. »Gospodje, naredili ste napako,« je Aleksander Čeferin na kongresu Uefe dejal separatistom in pustil odprta vrata za tiste, ki si bodo premislili.