Z dirko Amstel Gold Race na Nizozemskem se je začel teden ardenskih klasik, ki bo vrhunec doživel prihodnji konec tedna s spomenikom Liege-Baston-Liege. Spomenik je lani poskrbel za pomemben mejnik v slovenskem kolesarstvu, saj je Primož Roglič slavil v izjemno dramatičnem zaključku, Tadej Pogačar pa je bil tretji. Vmes v sredo kolesarje čaka še Valonska puščica. Roglič je bil tudi na startu današnje dirke, ki je potekala v 12 krogih dolgih 16,9 kilometra, v vsakem krogu pa so bili na sporedu tudi trije kratki vzponi. Zadnji krog je bil dolg 15,8 kilometra, saj so kolesarji spustili zadnji vzpon imenovan Cauberg. Poleg Rogliča so bili na startu še štirje Slovenci. Pedala so vrteli še Matej Mohorič, Jan Tratnik (oba Bahrain), Jan Polanc (UAE) in Luka Mezgec (BikeExchange). V cilju je bil lahko najbolj zadovoljen Roglič, ki se zaradi tehnične okvare ni znašel v boju za najvišja mesta, lahko pa se je veselil zmage klubskega sotekmovalca Wouta Van Aerta, ki je slavil po izjemno napetem ciljnem sprintu. »Nisem mogel verjeti, kaj se je zgodilo. Šlo je na tesno in sodniki so rekli, da sem zmagal,« je sprva po dirki dejal 26-letni Van Aert. Postal je prvi kolesar po Freddyju Maertensu (1976), ki je v isti sezoni dobil dirki Gent-Wevelgem in Amstel Gold.

Slovenci zelo dejavni

Že v prvem krogu se je v beg podalo 10 kolesarjev, ki so si privozili zgolj 4 minute prednosti, nato pa jih je glavnina ves čas varno nadzorovala. Pričakovano je bila v glavnini najbolj dejavna domača ekipa Jumbo-Visma, ki je nastopila z izjemno močno postavo. Veliko pomoči so bili deležni tudi s strani Astane, Decquenik Quick Stepa in Movistarja. Prvi krogi so potekali precej mirno, dirka pa se je razživela pet krogov oziroma 70 kilometrov do konca. S spremembo ritma je bil sprva najbolj dejaven Tratnik, ki je hitro poskrbel, da je prednost ubežnikov padla pod dve minuti. Kasneje je z napadom v glavnini poskusil tudi Mohorič. Hude napade pred zadnjim odločilnim krogom je nato pokrival kar najboljši kolesar na svetu Primož Roglič. Ta je že pred tekmo dejal, da se bo prelevil v vlogo pomočnika za Wouta Van Aerta, ki je bil danes kapetan nizozemske ekipe. Roglič žal ni mogel svojemu kapetanu pomagati povsem do konca, saj je ob zadnjem vzponu na Cauberg doživel tehnično okvaro in dirka zanj je bila praktično končana.

Na zmagovalca čakali več kot 10 minut

Po okvari Rogliča se je dirka povsem razživela in že sam vstop v zadnji krog je bil izjemno hiter. Na prvem vzponu Geulhemmerberg je sprva za Ineos napadel Richard Carapaz, a je bilo za odločitev še prezgodaj. Odločilni napad se je zgodil 13 kilometrov pred ciljem, ko so se iz glavnine izstrelili Maximilian Scachmann (Bora-Hansgrohe), Tom Pidckock (Ineos) in Wout Van Aert (Jumbo-Visma). Privozili so si dovolj prednosti, da so lahko taktizirali v ciljnem sprintu. Čeprav so se jim zasledovalci približevali z izjemno hitrostjo, so na zaključni sprint čakali do zadnjega trenutka. 400 metrov pred ciljem je potegnil Van Aert, sledil pa mu je lahko le mladi Britanec. Scachmann je bil v sprintu brez moči za prestižno zmago. Vse je kazalo, da ima Belgijec največ moči, a Britanec se je ob bok Van Aerta pripeljal ravno na ciljni črti. Zato noben od kolesarjev v cilju ni dvignil rok v zrak, saj je bil izid izjemno tesen. Po zelo napetem čakanju in preverjanju fotofiniša, so se komisarji dirke odločili, da zmaga vseeno pripade članu Jumba-Visme. Na uradne rezultate je bilo potrebno počakati dobrih 10 minut po koncu tekme, uradnega posnetka fotofiniša pa gledalcem v televizijskem prenosu niso ponudili. »Nisem bil v najboljšem položaju, ampak dolgi sprinti mi ustrezajo. Še težje je bilo, saj sem vodil skupino, kar ni ravno hvaležen položaj za sprint. Ampak na koncu je bilo za las dovolj. To je velik trenutek za našo ekipo. Pred 30 leti je tu slavil naš športni direktor Frans Maassen. Vso sezono že govori, da je to za nas najpomembnejša dirka,« je še dejal moštveni kolega Primoža Rogliča.

V zasledovalni skupini, ki se je približevala vodilni trojici, je bil tudi Matej Mohorič, ki je bil na koncu najbolje uvrščen Slovenec na 8. mestu.