Generalna direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje mag. Vesna Kerstin Petrič je na današnji novinarski konferenci povedala, da je vlada včeraj ponovno posodobila strategijo cepljenja. Ta je tokrat med prednostne skupine naknadno uvrstila še maturante in zaposlene, ki bodo neposredno sodelovali pri izvedbi mature in še niso bili doslej cepljeni. Na ta seznam je uvrstila tudi starše posebej ranljivih, kronično bolnih otrok.

Maturanti in zaposleni so uvrščeni v skupino skupaj z osebami, starejšimi od 60 let, in kroničnimi bolniki. Odločitev je utemeljila z željo, da bi se dijaki lahko čimbolj mirno pripravili na maturo in jo upravljali v čimbolj varnem okolju. Cepljenje je sicer prostovoljno, se pa morajo novi prednostni upravičenci nanj prijaviti najkasneje do ponedeljka ob 12. uri. Celjenje dijakov naj bi se pričelo 23. aprila. Prijavo je treba opraviti v cepilnem centru pri zdravstvenem domu stalnega prebivališča.

Kdo je bil za in proti?

Odločitev vlade, da maturante uvrsti na prednostni seznam, je medtem naletela na številne kritike. Nestrinjanje z odločitvijo je izrazila strokovna skupina za covid-19. Svoje mnenje pa je na twitterju predstavil tudi Roman Jerala s Kemijskega inštituta. V odziv na odločitev je tvitnil: »Zdaj, ko strokovna skupina javno izjavlja, da je cepljenje maturantov samovoljna politična odločitev, se kažeta le dve možnosti: kupovanje glasov volilcev za naslednje leto ali zelo banalna povezava koga od odločevalcev z maturantko/maturantom.« Posvaril je še: »Vsiljevanje prioritetnih skupin, kot so npr. maturanti, finančniki ... bo imelo zelo konkretne zdravstvene posledice za bolj ogrožene, ki jim bo vlada odrekla možnosti pravočasnega cepljenja. Stroka je jasna. Določenih posledic žal tudi odškodnina ne bo mogla povrniti.«

Na tvit Jerale se je odzval predsednik vlade Janez Janša in zapisal: »To seveda ne drži. Ministrstvo za zdravje je predlog za prednostno cepljenje maturantov podalo vladi ob prisotnosti vseh ključnih članov strokovne svetovalne skupine. Prav nihče mu ni nasprotoval. In če stroka misli, da je to napačna odločitev, naj predlaga spremembo.«

Katero strokovno skupino je imel v tvitu v mislih premier, ni jasno. Tudi Kerstin Petričeva je danes na novinarski konferenci namreč povedala, da je bila strokovna komisija drugačnega mnenja. Povedala je še, da je bila odločitev sprejeta na ravni vlade.

Za mlajše od 18 let Pfizer

Kerstin Petričeva sicer meni, da okoli 18 tisoč maturantov ne predstavlja tolikšnega števila, da bi z njihovo uvrstitvijo na prednostni seznam drugim skupinam onemogočili pravočasno cepljenje. Mlajši od 18 let bodo cepljeni s cepivom Pfizer. Ostale se lahko cepi z AstraZeneco.

Kerstin Petričeva je povedala še, da je cepivo sputnik uvrščeno na seznam odobrenih in kandidatnih cepiv. Datum, kdaj bi bilo cepivo na voljo v Sloveniji, še ni znan.

Včeraj je ob 860 novih okužbah sicer umrlo pet covidnih bolnikov. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb je 871. Hospitaliziranih je 639 covidnih bolnikov, 152 jih potrebuje intenzivno nego. V primerjavi s sredo je bilo v četrtek potrjenih 31 okužb manj. Delež pozitivnih testov je padel za 0,6 odstotne točke. Opravili so sicer tudi 24.220 hitrih testov. Država se s sedemdnevnim povprečjem in številom hospitaliziranih covidnih bolnikov tako še naprej uvršča v oranžno fazo. Povečalo pa se je število covidnih bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo. Teh je bilo v četrtek 15 več kot dan prej, na intenzivnem zdravljenju pa dva več. Bolnišnico je sicer zapustilo 50 oseb.