Še eno potencialno žarišče se krepi v Aziji. Po poročanju obrambnega ministrstva Tajvana je v ponedeljek 25 kitajskih vojaških letal, tudi štirje bombniki, ki lahko nosijo jedrsko orožje, brez dovoljenja vstopilo na območje, na katerem se mora vsako letalo identificirati in slediti navodilom tajvanskih oblasti. Takšni kitajski leti niso redkost in se neprestano dogajajo od septembra, tokrat pa jih je bilo največ, odkar je Tajvan o njih lani začel redno poročati.

Vzroki za kitajsko ravnanje niso čisto jasni. V kitajskih medijih sicer poteka vse hujša propaganda proti Tajvanu, britanski BBC se boji, da se s tem pripravlja kitajsko javnost na invazijo na ta otok. V zadnjem času so v Pekingu tudi bolj dejavni, ker menijo, da se tajvanska vlada pripravlja na formalno razglasitev neodvisnosti, kar pa v Tajpeju zanikajo. Razglasitev neodvisnosti otoka, ki ga ima Kitajska za svoje ozemlje, dejansko pa je neodvisen od konca državljanske vojne leta 1949, je sicer rdeča črta, ki jo je postavil Peking, ko je jasno povedal, da bi takšen korak pomenil vojaški spopad.

»Ne stojte nasproti 1,4 milijarde kitajskim prebivalcem«

Glavni komentator kitajskega režimskega dnevnika Global Times pa je zapisal, da je bila akcija 25 letal odgovor na petkovo odločitev zunanjega ministrstva ZDA. To je sprejelo nove smernice, ki omogočajo svobodnejše stike ameriških diplomatov s tajvanskimi. Peking pravi, da se ZDA »igrajo z ognjem«, in opozarja, naj ne pošiljajo napačnih sporočil zagovornikom neodvisnosti Tajvana. »Ne stojte nasproti 1,4 milijarde kitajskim prebivalcem,« je kitajsko zunanje ministrstvo komentiralo dogajanje za Reuters.

Vsekakor ni v interesu ZDA in Kitajske, že zaradi medsebojne gospodarske odvisnosti, da bi z vojno reševali spore in boj za prevlado. A ZDA morajo kazati, da so zanesljiv zaveznik, Kitajska pa že zaradi domače javnosti ne more popuščati glede 24-milijonskega otoka ZDA sicer niso zakonsko zaveza obrambi Tajvana, so pa zavezane dobavi orožja za ustrezno samoobrambo.

Admiral John Aquilino, ki naj bi kmalu prevzel poveljstvo ameriške vojske na Pacifiku, je pred nekaj tedni sicer ameriški senat posvaril, da Kitajska pripravlja svojo vojsko za osvojitev Tajvana. Sedanji poveljnik na Pacifiku Philip Davidson je prav tako marca v senatu dejal: »Menim, da bo to realna grožnja že v naslednjih desetih letih, pravzaprav že v naslednjih šestih.«