Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc je na današnji tiskovni konferenci povedal, da na ministrstvu zaključujejo s pripravo interventnega zakona za turizem, ki naj bi ga vlada obravnavala do konca tega meseca. V njem organizatorjem dogodkov predlagajo, da začnejo s pripravo na dogodke v drugi polovici tega leta. Če jih zaradi epidemioloških razmer ne bo mogoče izvesti ali če bo nanje prišlo manj kot 50 odstotkov načrtovanih obiskovalcev, bodo organizatorjem povrnili 80 odstotkov stroškov, ki bodo nastali do takrat.

Podjetniki in samozaposleni, ki so utrpeli vsaj 10-odstotni padec prihodkov, pa bodo prejeli pomoč v višini 10 odstotkov upada. Dodatno na ministrstvu predlagajo subvencioniranje teh podjetij pri izplačilu regresa za letni dopust zaposlenih, je povedal Zajc.

Odprava kapice pri fiksnih stroških

V novem interventnem zakonu bo zapisanih tudi nekaj ukrepov za vse gospodarske panoge. Na ministrstvu predlagajo, da se v drugo polovico leta podaljša izplačilo mesečnega temeljnega dohodka, ki pa naj bi bilo po novem višje. Tisti, ki so utrpeli med 50 in 70 odstotkov upada prihodkov, bodo prejeli po 1250 evrov, tisti, pri katerih je bil upad še višji pa 1500 evrov. Trenutno je mesečni temeljni dohodek za vse upravičence določen v višini 1100 evrov.

V drugo polovico leta naj bi se podaljšalo tudi delno kritje fiksnih stroškov, ki je na voljo tako samozaposlenim kot pravnim osebam. Praga za upravičenost do pomoči in tudi pogoja za njeno vračanje ne nameravajo spreminjati, bodo po sedanjo kapico v višini 1000 oziroma 2000 evrov odpravili.

Glede turističnih bonov pa je Zajc pojasnil, da jih bo mogoče koristiti tudi pri tistih, ki so v vmesnem času zaprli dejavnost ali pa jo na novo odprli. Pomembno bo le, da bodo za opravljanje dejavnosti registrirani na dan, ko se bo bon unovčil, je pojasnil. »Širitve koriščenja turističnih bonov na druge dejavnosti pa ne bo,« je poudaril Zajc in dodal, da se bodo po predlogu ministrstva v oranžni fazi odprle terase gostinskih lokalov, ko pridemo v rumeno fazo, pa tudi nastanitveni obrati.

Dva nova razpisa

Zajc je ob tem povedal, da bo v tem tednu izšel nov javni poziv javne agencije Spirit, ki bo omogočil za 36,2 milijona evrov nepovratnih kreditov (lanski prvi poziv je bil vreden 10 milijonov evrov), pri čemer bo spodnja meja 900, zgornja pa 10 tisoč evrov. Prav tako v tem tednu bo izšel tudi razpis podjetniškega sklada za 77 milijonov evrov brezobrestnih kreditov z možnostjo dvoletnega moratorija, ki bo trajal sedem let. Kot je še dejal, je vlada doslej za omilitev posledic epidemije sprejela ukrepe v vrednosti šestih milijard evrov, od tega v okviru gospodarskega ministrstva 1,5 milijarde evrov.

Predlog gospodarskega ministrstva, glede katerega Zajc pravi, da so upoštevali tudi predloge gospodarstva, zdaj čaka na odločitev vlade in medresorsko usklajevanje. Zajc upa, da bo v kar največji meri sprejet v obliki, ki jo predlagajo na ministrstvu.