Nizozemec Max Verestappen se je po odličnem delu, ki so ga na novem bolidu opravili pri Red Bullu, pred začetkom letošnje sezone svetovnega prvenstva formule 1 ponujal kot glavni konkurent serijskemu svetovnemu prvaku v Mercedesu, Britancu Lewisu Hamiltonu. Po nekaterih novicah iz obeh taborov in odličnem začetku konca tedna, ko je bil najhitrejši na vseh treh treningih in v kvalifikacijah, je bil pred prvo dirko za veliko nagrado Bahrajna celo glavni favorit za zmago. A naposled mu svojega četrtega najboljšega startnega položaja v karieri vseeno ni uspelo oplemenititi z zmago. Do te je namreč znova, že 96. v karieri, prišel Hamilton in tako na najboljši način začel lov na rekordni osmi naslov svetovnega prvaka – z dosedanjimi sedmimi je na vrhu večne lestvice izenačen z Michaelom Schumacherjem.

Zanimivo že pred začetkom

Toda zgolj podatek o Hamiltonovi zmagi še zdaleč ne pove, kot je v preteklosti sicer marsikdaj, ko je Britanec zmagoval s pol moči, celotne zgodbe o razburljivi dirki, ki obeta tudi zelo pestro nadaljevanje sezone. »To je bila ena najbolj zahtevnih dirk po zares dolgem času,« je po zmagi priznal tudi Lewis Hamilton.

Zanimivo je bilo sicer že pred začetkom, saj je v krogu za ogrevanje ob stezi obstal Verstappnov moštveni kolega Mehičan Sergio Perez, ki pa je preizkušnjo vseeno lahko začel iz boksov in naposled zmogel do petega mesta ter si tako po mnenju navijačev prislužil celo naziv dirkača dirke. A prava drama se je vseeno dogajala v ospredju. Verstappen je dobro startal, toda kakšne otipljivejše prednosti pred Hamiltonom si, tudi zaradi težav s stopalko za plin, o kateri je poročal svojemu moštvu, vseeno ni privozil. Še več, po prvih postankih je vodstvo v 19. krogu dirke prevzel Britanec, ki je bil prvi tudi po drugih postankih. Slabih 16 krogov pred koncem je tako njegova prednost pred Verstappnom znašala dobrih osem sekund, Nizozemcu pa jo je po postanku vseeno uspelo stopiti in vnel se je izjemno razburljiv boj. V tem je Verstappen enkrat celo že prišel pred Hamiltona, a je pri tem nepravilno zapeljal s steze, tako da je po posredovanju vodstva dirke spet upočasnil in spustil tekmeca predse, da ne bi dobil kazni. Druge priložnosti pa mu Britanec ni več ponudil in se, s sicer povsem izrabljenimi pnevmatikami, odpeljal do zmage, po kateri se je prek ekipnega radia moštvu takoj zahvalil za odlično opravljeno delo.

Bottas jezen na ekipo

»Škoda, žal mi je za zamujeno priložnost, a skušam na vse skupaj vseeno gledati pozitivno. Dokazali smo denimo, da smo precej močni in pritisnili na Mercedes, in zelo dobre občutek je, ko tako začnemo sezono,« po dirki ni bil preveč razočaran Max Verstappen. Pohvalil ga je tudi Hamilton: »Max je bil vse okoli mene do zadnjega trenutka in komaj se mi je uspelo ubraniti vseh napadov. Uspelo nam je nekaj posebnega, saj je bil Red Bull zelo močan skozi celoten konec tedna.« Je bil pa precej manj zadovoljen Hamiltonov klubski kolega Valtteri Bottas, ki se povsem za vrh ni mogel boriti, za kar je obtožil svoje moštvo – eden izmed njegovih treh postankov se je namreč močno zavlekel. »Zagotovo sem razočaran. Ekipno smo dosegli dober rezultat, če gledam nase, pa je bila strategija preveč defenzivna, namesto da bi napadali. Nad tem sem presenečen in vse skupaj ni normalno,« je bil jezen Bottas.

Dodajmo še, da je Mick Schumacher (Haas), sin legendarnega Michaela Schumacherja, na svoji prvi dirki, ki je bila na sporedu natanko osem let in 123 dni po zadnjem nastopu njegovega očeta, zasedel 16. mesto. In ko smo že pri Michaelu Schumacherju – Hamilton je med dirko zrušil še en njegov rekord, in sicer tistega po skupnih krogih v vodstvu na vseh dirkah. Teh ima zdaj 5126, Schumacherjev rekord pa je znašal 5111 krogov. Naslednja dirka bo 18. aprila v Imoli v Italiji.