Včeraj je bilo ob 6979 PCR-testiranjih na novi koronavirus pozitivnih 1288 oseb. Prav tako je bilo opravljenih 27720 hitrih antigenskih testov, pozitivni rezultati teh pa se naknadno potrjujejo s PCR-testiranjem. Sedemdnevno povprečje okužb znaša 855. Skupno število hospitaliziranih je bilo v torek 500, 99 oseb pa je potrebovalo intenzivno nego. Slovenija se nahaja v oranžni fazi, Posavska regija pa kot edina izpolnjuje pogoje za rumeno fazo. Po oceni NIJZ je v Sloveniji ta trenutek aktivnih 11.191 primerov, povprečje potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh pa znaša 531. Doslej je umrlo 4267 bolnikov s covidom-19.

Kacin: S spremembami strategije za cepljenje prioritetna skupina starejši od 50 let

Vlada bo danes popoldne na Brdu pri Kranju obravnavala predlog spremenjene strategije cepljenja proti covidu-19, v skladu s katero bi po novem bili prioritetna skupina za cepljenje najprej starejši od 60, nato pa starejši od 50 let, je napovedal koordinator za logistični del množičnega cepljenja proti covidu-19 Jelko Kacin. V tem tednu medtem končujejo cepljenje starejših od 75 let, v prihodnjem želijo nadaljevati cepljenje starejših od 70 let.

Ob tem je opozoril, da bodo lahko uresničevali strategijo le, če bo dobavljenih dovolj cepiv, pri čemer so v tem trenutku najbolj problematične dobave cepiva AstraZenece. Imajo pa po Kacinovih besedah zagotovilo, da bo proti koncu aprila v Slovenijo prišla prva pošiljka cepiva Johnson & Johnson ter da bo do konca junija prišlo v državo več kot 250.000 odmerkov tega cepiva, pri katerem za zaščito zadošča le en odmerek. Po njegovih navedbah je Slovenija doslej naročila sedem milijonov odmerkov cepiv proti covidu-19, saj računajo tudi na cepljenje jeseni, ko bomo verjetno potrebovali cepiva proti novim različicam virusa.

Glede na to, da bodo umaknili starostno omejitev za uporabo cepiva AstraZenece, bodo to cepivo v prihodnjem tednu začeli prioritetno uporabljati za starejše državljane. »Do konca tedna bomo počakali, da se lahko cepijo zaposleni v vzgoji in izobraževanju, ki še vedno razmišljajo o tem, ali se cepiti. Potem bo cepivo AstraZenece prišlo na vrsto za starejše, da jih čim prej cepijo in zaščitijo,« je napovedal. Dodal je še, da bo Slovenija imela na začetku aprila dovolj cepiv, da bi lahko cepili tudi starejše od 50 let.

NIJZ: V Evropi se razmere zaostrujejo

Epidemiologinja iz NIJZ-ja Eva Grilc je na vladni novinarski konferenci opozorila, da se epidemiološke razmere v svetu zaostrujejo. Po njenih navedbah 20 držav Evropske unije poroča o povečani pojavnosti okužb, 15 držav o povečanem številu hospitaliziranih bolnikov, osem držav pa o povečani smrtnosti. »V Sloveniji se je 14-dnevna kumulativna incidenca poslabšala, v evropskem kontekstu pa nas je v tem parametru prehitelo osem držav. V nekaterih državah je situacija izrazito slaba, na primer na Češkem in v Estoniji, kjer je 14-dnevna incidenca kar trikrat višja, in pa na Madžarskem, kjer je dvakratna,« je izpostavila.

Nadaljevala je, da kar tretjina virov okužbe pri potrjenih primerih ni znana, sicer pa, da prednjačijo okužbe v krogu družine in skupnega gospodinjstva, ki prav tako predstavljajo tretjino okužb. »Na drugem mestu so okužbe na delovnem mestu z desetino potrjenih primerov, sledijo pa jim zasebna druženja in okužbe v vzgojnoizobraževalnih zavodih.« Med starostnimi skupinami sicer po besedah Grilčeve najbolj izstopata starostni skupini od 35 do 44 in od 45 do 54 let.