Včeraj so v Sloveniji opravili 6432 PCR testov, potrjenih je bilo 1164 novih okužb s koronavirusom. Delež pozitivnih testov je bil tako 18,1-odstoten. Štirje bolniki s covidom-19 so umrli. V sredo so prav tako opravili 27.645 hitrih antigenskih testov. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb je naraslo na 882, po torkovih podatkih je namreč znašalo 855.

Predsednik vlade Janez Janša je sicer danes na predsednika republike Boruta Pahorja naslovil dopis, v katerem predlaga, da se srečanje z vsemi predsedniki parlamentarnih strank in vodij poslanskih skupin, z ministrstvom za zdravje in posvetovalno skupino opravi čimprej. Ministrstvo za zdravje je namreč na osnovi stališča posvetovalne skupine oblikovalo dodatne predloge za zaustavljanje tretjega vala epidemije koronavirusa, ki je zajel večji del Evrope in z njo tudi Slovenijo.

Kot poudarja predsednik vlade Janez Janša je glede na zaskrbljujoče hitro naraščanje okužb in obolelih s covidom-19 vlada prisiljena obravnavati in sprejeti ukrepe najkasneje do konca tega tedna. Predsednik vlade Janez Janša je predsedniku republike Borutu Pahorju obenem še predlagal, da bi se srečanje izvedlo javno, saj bi se tako lahko vsi seznanili s predlogi in dilemami, s katerimi se moramo soočiti.

Poklukar: Čim prej cepiti starejše od 60 let

Na dopoldanski vladni novinarski konferenci pred tem je sprva spregovorila vladna govorka Maja Bratuša. Govorila je o sklepih, ki jih je vlada sprejela včeraj. Povedala je, da je trenutno epidemiološko stanje najboljše v posavski regiji, v rdeče pa so obarvane tri regije: koroška, obalno-kraška in goriška regija. Sedemdnevna incidenca je še vedno v porastu in sedaj znaša 882 okužb. V bolnišnicah se trenutno zdravi 501 bolnik, od tega 106 na intenzivni negi, umrli so štirje bolniki.

Minister za zdravje Janez Poklukar je najprej potrdil, da smo zakorakali v tretji val porasta okužb s koronavirusom. »Posledično stroka in politika skušamo delati korake za obvladovanje epidemije.« V bolnišnicah je znova opažen porast covidnih bolnikov, predvsem se v zadnjem času hitro širi tako imenovani angleški sev virusa. » Če vemo, da do rezultatov prihajamo z desetdnevno zamudo, glede na zapleten tehnološki postopek, potem je ta odstotek bistveno večji in je verjetno odločilen za situacijo v katero gremo,« je dejal o porastu angleškega seva.

Minister se je nato posvetil predstavitve strategije cepljenja v Sloveniji, kjer je poudaril, da moramo kar se da hitro cepiti starejše od 60 let. Sicer je dejal tudi, da je Slovenija po precepljenosti med boljšimi državami v Evropi. Precepljenost Slovenije glede na en odmerek cepiva je 14-odstotna, večina regij je med 13 in 17 odstotki. Dodal je še, da v Slovenijo prihaja novo cepivo Johnson & Johnson, za katerega je znano, da je za zaščito dovolj že zgolj en odmerek cepljenja. Dodal je tudi, da so odpravili starostne omejitve pri cepljenju z AstraZeneco, kar pomeni, da so vsa cepiva rezervirana za vse prebivalce.

Današnja vladna novinarska konferenca o stanju glede koronavirusa v Sloveniji

Žohar Čretnik: Skoraj 34 odstotkov potrjenih okužb je angleška verzija

Tjaša Žohar Čretnik, direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje je potrdila besede zdravstvenega ministra, saj je povedala, da je v Sloveniji zaznana občutna porast širjenja angleškega seva virusa. Kot je povedala, se angleški sev širi v vseh regijah in v tem trenutku predstavlja kar 34 odstotkov potrjenih okužb. Do sedaj je bilo potrjenih 831 primerov angleškega seva. Potrjenih je bilo tudi 27 primerov nigerijskega seva, 25 primerov južnoafriškega seva in celo en sev brazilske verzije virusa.