V sindikatu so v četrtek z osuplostjo prejeli novico o zapiranju enega večjih slovenskih podjetij in hkrati največjega delodajalca v Ormožu, ki je del istoimenske italijanske skupine in se ukvarja s proizvodnjo očal. Kot so poudarili, se je podjetje v preteklosti že večkrat srečevalo z izzivi trga, zato so bili delavci vajeni zaposlovanja in odpuščanja, zagotovo pa niso pričakovali, da bodo podjetje zaprli v celoti.

Sindikat SKEI se bo zato nemudoma vključil v pogovore z delodajalcem in lastniki in jih skušal prepričati, da zamisel o zapiranju podjetja opustijo. V primeru, da lastnik podjetja ne bo odstopil od svoje odločitve, bodo skrbeli za to, da bodo člani sindikata imeli zagotovljene vse zakonske pravice in si prizadevali za višje odpravnine od tistih, ki jih določa zakon. Prav tako jim bodo skušali pomagati z iskanjem novih zaposlitvenih možnosti in jim nudili pravno pomoč. Člane njihovega sindikata so ob tem pozvali, da se po informacije in pomoč obrnejo na svoje sindikalne zaupnike.

Župan Ormoža: »Velika socialna katastrofa«

Informacija o nameri lastnikov podjetja je v četrtek presenetila vse. Do zaprtja tovarne naj bi prišlo junija zaradi načrta za uravnoteženje proizvodnih zmogljivosti skupine s trenutnimi in prihodnjimi potrebami na trgu. Kot so ob tem pojasnili, je odločitev le del njihovega načrta, v sklopu katerega so že zaprli obrat v francoskem Martignaccu in reorganizirali obrat v Longaroneju v italijanski deželi Benečija (Veneto).

Ormoški župan Danijel Vrbnjak je dejal, da je to za občino, v kateri je Safilo daleč največji delodajalec, velika socialna katastrofa. O tem je obvestil predsednika vlade in ga povabil na obisk v Ormož, kjer bi se dogovorili o rešitvah za nastali položaj. Tudi po besedah direktorja ptujske območne službe zavoda za zaposlovanje Tomaža Žirovnika bo to za njihovo območje kar velika težava, čeprav gre za profile, ki si v teh časih lahko najdejo delo. Je pa opozoril, da je v podjetju tudi kar nekaj starejših delavcev in invalidov.