V bolnišnicah se zaradi novega koronavirusa po zadnjih podatkih zdravi 453 ljudi, od tega intenzivno nego potrebuje 90 ljudi. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov je danes 705, aktivnih primerov okužb pa je po zadnjih podatkih sledilnika za covid-19 v Sloveniji 10.468. Še naprej se nahajamo v oranžni fazi, tako da ukrepi zvečine ostajajo enaki.

Govorka vlade Maja Bratuša, je nadalje pojasnila, da trenutne epidemiološke razmere kažejo na to, da je virus v populaciji močno razširjen, zaradi česar je vlada včeraj sprejela odločitev, da še za 30 dni podaljša epidemijo. Razglasitev za celotno državo velja od 18. marca in torej traja 30 dni. S 15. marcem bo prav tako v veljavo stopila nova izjema; v vseh statistični regijah se sprošča dejavnost gradbeništva. Opravljen negativni test ne bo pogoj za opravljanje te dejavnosti.

Ponoven nadzor nad izvajanjem karantene na domu

»Pojav novih, bolj agresivnih različic, predstavlja še večje tveganje za prenos novega koronavirusa. Zato je pomembno, da ostanemo v izolaciji ob vsakem stiku z obolelim z novim koronavirusom in dosledno upoštevamo napotitev v karanteno na domu, kadar smo bili v stiku z obolelo osebo ali prihajamo iz države, ki sodi v ogroženo območje,« je nadaljevala Vesna Kerstin Petrič, v.d. generalne direktorice Direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje. Razložila je, da je vlada sprejela predlog spremembe zakona o nalezljivih boleznih, ki ponovno uvaja nadzor nad izvajanjem karantene na domu, v katero je bil posameznik napoten s strani NIJZ kot visoko tvegan stik ali pa ga je v karanteno napotila policija ob prehodu meje.

»Vsakega napotenega v karanteno lahko obišče zdravstveni inšpektor in ugotavlja, ali je oseba res doma in se drži navodil. Če se ne drži, gre za prekršek in sledijo globe. Zaposleni bodo na podlagi potrdila dobili nadomestilo dohodka zaradi karantene,« je še dodala in pojasnila, da se globe kot ostale gibljejo med 400 in 4000 evri.

Rast števila okuženih v starostni skupini 5–14 let

Tudi direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek je v nadaljevanju potrdil, da na svetovnem nivoju število okužb raste, torej da imamo rahel razvoj novega epidemičnega vala. »Enako se dogaja v Evropi, številke rastejo. Slovenija se je malo poboljšala, a še vedno smo visoko na tej lestvici, vseeno pa pogumno odpiramo državo. Dva dni nazaj smo imeli 10.446 aktivno okuženih, imamo pet aktivno okuženih na 1000 prebivalcev. Še vedno smo visoko rangirani tudi po število novookuženih v posameznem dnevu. Opažamo sicer rahlo stagnacijo, a taka je bila že novembra, pa smo potem šli spet v vrh,« je opozoril.

In dodal, da je bilo tako tudi v nekaterih drugih državah. »Pri nas izstopa obalno-kraška regija, še naprej je rdeča, v sosednji Furlaniji-Julijski krajini je tudi resno stanje, zaprli so šole. Če se bo stanje izboljšalo, bo v naslednjem tednu premaknjena v oranžno fazo.« Dejal je, da v posavki regiji terase lokalov ostajajo odprte, vendar za 14 dni, saj se bodo na podlagi tega merili morebitni učinki na porast števila okužb. Ob tem je Krek spregovoril tudi o rasti števila okuženih v starostni skupini od 5 do 14 let, kjer jih je več kot jeseni, »a vseeno vztrajamo pri odprtih šolah, zato se trudimo, da zmanjšamo ostala tveganja«.

Opomnil je na pazljivost pri sproščanju ostalih dejavnosti, dosledno držanje navodil v šolah ter upoštevanje tega tudi pri druženju zunaj šolskega časa. »V teh dneh se aktivno lotevamo projekta cepljenja šolnikov. Epidemiološka situacija se v Evropi zaostruje zaradi trenda novih različic, zelo resna je tudi v Sloveniji. Če gremo v tretji val, je bolje, da gremo z nižjimi številkami,« je zaokrožil.

Močna rast okužb z novimi sevi

Tjaša Žohar Čretnik, direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano je predstavila rezultate spremljanja različic novega koronavirusa. Doslej so analizirali 2061 vzorcev in odkrili 30 različic virusa sars-cov-2. V Sloveniji še vedno z visokim 81,03-odstotnim deležem vodi različica B.1.258.17, najbolj pomembno pa je spremljanje deleža različic B.1.1.7 (britanska različica), B.1.525 (nigerijska različica) in B.1.351 (južnoafriška različica), ki lahko pomembno vplivajo na potek in uspešnost cepljenja. V Sloveniji je bilo doslej odkritih 238 primerov britanske različice (3,78 odstotka), 16 primerov nigerijske različice ( 0,15 odstotka) in 10 primerov južnoafriške različice (0,05 odstotka). Od prejšnjega tedna so se številke okužb z novimi sevi močno povečale. Odkritih je bilo dodatnih 155 okužb z britanskim sevom, devet okužb z nigerijskim in osem okužb z južnoafriškim sevom. Od osmih novih okužb z južnoafriškim sevom je iz tujine pripotovala samo ena oseba, in sicer iz Tanzanije. Ostali so se domnevno okužili v Sloveniji. Žohar Čretnikova pravi, da bi bil to lahko znak, da prvega vnosa seva v Slovenijo nismo odkrili in da se ta lahko že širi med prebivalstvom. Odkrit je bil tudi en primer brazilskega seva. Tudi ta oseba domnevno ni potovala v tujino.

Praktično v vseh regijah se je delež sekvenc, ki pripadajo britanski različici, povzpel blizu 10 odstotkom. Za celotno obdobje skupaj pa je bil delež največji na Celjskem, kjer je odstotek znašal 5,9. Po podatkih Inštituta za mikrobiologijo pa največje breme nosi osrednjeslovenska regija, kjer se je število potrjenih primerov s tem sevom najbolj povečalo in že lahko govorimo o eksponentni rasti seva.

Žohar Čretnikova je povedala, da prisotnost novih sevov lahko vpliva na potek epidemije, zato je, ob odsotnosti novih ukrepov, pozvala k upoštevanju že obstoječih.

V zadnjem tednu 3754 inšpekcijskih nadzorov

Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata je povedala, da je bilo v preteklem tednu opravljenih 3754 nadzorov. Delež neskladnih lokacij je bilo za deset odstotkov oziroma za dve odstotni točki manj kot teden prej. Izrečenih je bilo 12 prekrškovnih sankcij, 404 opozorila in 164 upravnih ukrepov. Zdravstveni inšpektorat je od tega opravil 1174 nadzorov, izrekel sedem prekrškovnih sankcij, skupno 133 opozoril in tri odločbe o prepovedi opravljanja dejavnosti. V gostinstvu je bilo 175 nadzorov, izrečenih pa šest prekrškovnih sankcij in 28 opozoril. Na področju storitvenih dejavnosti so opravili 572 nadzorov in izrekli eno prekrškovno sankcijo, 37 opozoril in tri odločbe o prepovedi opravljanja dejavnosti.

Na zunanjih površinah je bilo pri 353 opravljenih nadzorih izrečenih 68 opozoril. Opravili so tudi 47 nadzorov testiranj v šolah in vrtcih. Neskladnosti ni bilo.

Zdravstveni inšpektorat je minuli konec tedna izvedel devet nadzorov smučišč. Po dvakrat na Voglu, v Kranjski Gori in na Krvavcu, po en nadzor pa na Golteh, na Kaninu in na Rogli. Neskladnosti so bile ugotovljene na Krvavcu, na Voglu in na Rogli. Izdanih je bilo 21 opozoril zaradi neuporabe zaščitne maske in nezadostne medosebne razdalje.

Pri nadzoru gostinstva na smučiščih so bile odkrite prav tako tri neskladne lokacije – v Kranjski Gori, na Kaninu in na Golteh. Izrečenih je bilo skupno 112 opozoril. Pri nadzoru servisov na smučiščih neskladnosti ni bilo.

V teku 10 nadzorov cepilnih mest

V zvezi z izvajanjem cepljenja proti covidu-19 je na podlagi prijav trenutno v teku 10 postopkov pri Zdravstvenih domovih Velenje, Kočevje, Hrastnik, Koper in Piran, UKC Maribor, Splošni bolnišnici Murska Sobota, Fakulteti za farmacijo UL, Medicinski fakulteti UL in Zdravstvenem zavodu Zdravje. Gre za poglobljene nadzore, ki zahtevajo nekoliko več časa. O ugotovitvah, ki zanimajo javnost, pa bodo lahko poročali po zaključku postopkov. Zaenkrat so izrekli zgolj opozorila. Globe še niso bile izrečene. Nadzor sicer še ni končan, ko je zaključen pregled situacije na terenu. Nadzor lahko pokaže tudi, da ni bilo nič narobe.

Pri nadzorih cepljenja inšpektorat pridobiva podatke o številu zaprošenih odmerkov cepiva po posameznih cepilnih mestih, o številu prejetih odmerkov, o vrsti prejetih odmerkov cepiva, o številu izvedenih cepljenj, vodenju seznama posameznikov, predvidenih za cepljenje, vodenju rezervnega seznama posameznikov, ki cepivo prejmejo v primeru odpovedi oseb s primarnega seznama, o strukturi cepljenih oseb, o izvajanju vnosa podatkov o izvedenih cepljenjih v e-register cepljenih oseb.

Deana Potza je ob tem dodala, da se je treba na cepljenje prijaviti pri osebnem zdravniku. »Ne zadostuje torej prijava oziroma izkazan interes za cepljenje, ki ste ga morda vnesli na portalu e-Uprava,« je opozorila. »Prijavo mora zabeležiti osebni zdravnik, ki na osnovi prijav naroči ustrezno število odmerkov cepiva in po prejemu teh vse zainteresirane pozove, da se cepljenja udeležijo v točno določenem terminu. Edino relevantno merilo je torej prijava pri osebnem zdravniku.«

Največ kršitev ukrepov policija odkrije ob nedeljah

Vodja Oddelka za splošno varnost in varnostno načrtovanje Uprava uniformirane policije GPU Alojz Sladič je povedal, da policija v kar treh četrtinah primerov odkritih prekrškov ukrepov izreka opozorila in izdaja globe zgolj v četrtini primerov. Povedal je še, da to počne že dalj časa. Največ kršitev je sicer bilo zopet v nedeljo.

Sladič je pojasnil, da se lahko policist za opozorilo namesto globe odloči v primerih, ko gre za lažje prekrške oziroma prekrške neznatnega pomena. Kot primer je navedel vračanje domov ob 21.05 na ulici, kjer oseba domuje, policist pa bi ugotovil, da bo z opozorilom uspel kršitelja odvrniti od ponavljanja prekrška. Največ takšnih opozoril sicer policisti izrekajo na področju varnosti cestnega prometa.